Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora problem i prestigebyggena: ”Många som råkade ut för problem”

Oscar Properties vd Oscar Engelbert pressas nu från olika håll.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD TT NYHETSBYRÅN
Flera boende tvingades evakuera när de fick in grannarnas avlopp i sina lägenheter.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Bostadsutvecklaren Oscar Properties ska ha stött på olika problem i båda sina prestigebyggen - skyskraporna, Norra Tornen, i Stockholm.

Det framgår av uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt.

Flera boende har tvingats evakuera från sina lägenheter på grund av avloppsläckage.

– Det var ganska många som råkade ut för problem, säger Kjell Fallqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Av Oscar Properties två prestigebyggen Norra Tornen i Stockholm är det ena tornet - Innovationen med 182 bostäder - färdigbyggt och de boende har flyttat in.  Och det är här som bolaget har drabbats av problem med läckor. Bolaget har inte återkommit till nyhetsbyrån Direkt med svar på frågor om detta eller vilken finansiell påverkan det kan riskera att få för koncernen.

– Jag vet inte exakt vad de olika lägenheterna har för problem. Men jag vet att det har varit vattenläckage i några lägenheter, säger en boende i huset som Expressen talat med.

Avloppet från granar har runnit in i flera lägenheter i Oscar Propteries prestigebygge i Stockholm
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Avloppet rann ut

Men det är inte vanligt vatten som runnit ut utan avloppsvatten från grannar som trängt in i andras lägenheter.

Kjell Fallqvist, är ordförande i den bostadsrättsförening som ska ta över skyskrapan Innovationen i höst från den tillfälliga bostadsrättsföreningen.

– Det var ganska många som råkade ut för problem. En del blev evakuerade och en del hade turen att få bo kvar, säger han till Expressen.

Vad var det för för problem?

- Det var avloppsstammar som inte var korrekt hopfogade och då fick man ut vatten i bjälklaget.

Var det avloppet från andra som rann ut?

– Ja.

Blev evakuerade

Flera av de boende - som precis kommit i ordning i sina bostäder - tvingades flytta ut på Oscar Properties bekostnad under en tid som sanering och tork av betongen i bjälklaget pågick.

Slutnotan hamnade hos Oscar Properties.

”Jag sitter i möte”

Vd Oscar Engelbert vill inte prata med Expressen om läckorna i prestigebygget.

– Jag har inte tid att utveckla det svaret. Jag sitter i möte, säger han och hänvisar till Krister Karjalainen,som hanterar pressfrågor.

”Spillvatten från köket”

Marknadschefen Krister Karjalainen, som först meddelade att han inte visste något om problemet, återkom under tisdagen:

– I början på året uppdagades att ett rör till en av avloppsstammarna, kopplade till köket har spruckit, det är spillvatten från köket och inte avlopp från toalett. Omedelbart efter att det uppdagats så sattes en utredning igång och man konstaterade snabbt att vår underleverantör monterat rören felaktigt, de har inte följt montageanvisningar. Men som byggherre så tar vi fullt ansvar för det inträffade. Det har tyvärr drabbat ett fåtal boende.

Krister Karjalainen säger att ”sedan en tid tillbaka så är stambytet genomfört och samtliga drabbade har flyttat tillbaka”. 

Varken de boende eller föreningen behövde ta notan eftersom det betraktades som ett garantiärende.

vd Oscar Engelbert pressas från olika håll.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD TT NYHETSBYRÅN

Nyhetssbyrån Direkts källor uppger också att byggnationen av det andra tornet – Helix med 138 bostäder – har bromsat in. Anledningen uppges vara problem med leveranser. Leverantören SCF Betongelement vill dock inte ange huruvida de pausat sina leveranser till Oscar Properties. Svenska Dagbladet har mötts av samma uppgifter. Oscar Properties styrelseordförande Peter Norman säger till tidningen att det varit en tvist mellan leverantören och bolaget som nu är löst.

Oscar Engelbert förnekar byggstopp

Enligt vd:n Oscar Engelbert är uppgifterna om ett byggstopp i det andra tornet fel, bolaget bygger enligt honom efter en reviderad tidsplan, framhåller han för samma tidning.

Vd:n har inte återkommit med svar på frågor från nyhetsbyrån Direkt om den inbromsade byggnationen riskerar att medföra ytterligare kunder som vill säga upp sina avtal på grund av eventuella förseningar.

Det finns 182 lägenheter i det färdigbyggda höghuset.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Redan sedan tidigare i år har en köpare i Helix tagit juridisk hjälp för att dra sig ur sitt lägenhetsavtal. Detta på grund av att det i köparnas förhandsavtal från 2017 står skrivet att preliminär tillträdesdag är satt till något av kvartalen under det andra halvåret 2019 medan tillträdet nu preliminärt väntas först till det första kvartalet 2020. Helix-föreningens jurister svarade att föreningen är av åsikten att avtalets angivelse av upplåtelsetidpunkten uppfyller bostadsrättslagens krav. Det förs bland annat fram att ”byggprocesser är komplexa, kan drabbas av oförutsedda händelser och det är tyvärr inte ovanligt att tidplanen måste justeras allteftersom”.

Enligt bolagens kvartalsrapporter sedan Helix byggstartats i samband med halvårsrapporten 2017 har det hetat att tornet ska stå färdigt det första kvartalet 2020. I rapporten för det första kvartalet 2017 samt årsredovisningen för 2016, inför att det andra tornet byggstartats, var tidsplanen för färdigställande angivet till 2019 utan närmare precisering.

Miljonkrav hos Kronofogden

Svenska Dagbladet rapporterar likt Fastighetsnytt om att det kommit in krav till Kronofogden från flera håll och att kraven uppgår till flera miljoner kronor. Bland dem som lämnat in krav märks enligt SvD ett par storbanker, staden, White Arkitekter och JM.

Svenska Dagbladet anger att inkommandetakten till Kronofogden är dubbelt så hög som tidigare i år och flerfalt högre än för ett år sedan. Vd:n Oscar Engelbert framhåller till tidningen att bolaget är ”i slutfasen av ett större antal projekt än någonsin tidigare med ett större antal fakturor i omlopp”.

Frågetecken kring Oscar Properties ekonomi

Nyhetsbyrån Direkt möts av uppgifter om att aktörer runt byggbranschen alltmer oroar sig för om Oscar Properties verkligen kommer att reda ut sitt ansträngda finansiella läge.

– Nu måste vi stärka bolaget för att kunna agera offensivt framåt, skrev vd:n Oscar Engelbert i den senaste kvartalsrapporten.

Oscar Engelbert försöker få ordning på sin skapelse Oscar Properties.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Oscar Properties skulle tidigare i juni ha hållit en extra bolagsstämma för att rösta om ett utbyteserbjudande för konvertering av preferensaktier och obligationer till stamaktier. Stämman senarelades då bolaget uppgav att det har arbetat, och fortsätter att arbeta, med ett antal andra åtgärder kopplade till bland annat bolagets kapitalstruktur.

– Finansiering för bolaget är inte löst. Det ligger och svävar i i luften. Det måste till en kapitalinjektion. De behöver kapital i form av en nyemission eller bli uppköpta av ett kapitalstart bolag, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

Oscar Properties aktie rasar

Till Svenska Dagbladet anger Oscar Properties styrelseordförande Peter Norman att bolaget jobbar på bred front för att lösa den finansiella situationen.

– Det handlar om att hitta en kapitalstruktur som vi kan leva med över tid. Det får ta den tid det tar, så vi inte hastar iväg till något som vi sedan kommer att ångra, säger han till tidningen.

Oscar Propeeties aktie fortsätter också att rasa. den 14 augusti förra året låg aktiekursen på 24.85. När börsen stängde i dag låg kursen på 6,69 - raset under måndagen låg på drygt 4 procent.