Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 tips för nybörjare: Så gör du börsklipp under krisen

Foto: Nordnet / Nordnet
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Många småsparare drömmer om att göra klipp och riktar blicken mot börsen under den turbulenta våren.

– Hittills kan man ju lugnt säga att det var en bra affär att gå in under raset, med tanke på den enorma rekyl vi sett, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Här är hennes 8 tips för att lyckas på börsen.

Under första kvartalet har kunder strömmat till nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Framförallt under raset i mars märktes ett stort inflöde av nya kunder och de allra flesta väljer aktier före fonder.

– Risken finns för tvära kast framöver, och som nybörjare på börsen och aktier kan det vara bra att ha några saker med sig, säger Frida Bratt.

Här är hennes råd till alla som är nya på börsen eller som funderar på att kliva in.

1. Det finns inga genvägar

Alla kan frestas att gå direkt på bolag vars värdering fallit mycket och endast titta på direktavkastningen. Man måste alltid sätta sig in i affärsmodellen och branschen bolaget verkar inom. 

2. Tajma kan vara svårt

Det är lätt att hamna snett och missa uppgångar om man exempelvis säljer av när det hackar. Spara kontinuerligt i stället, gärna via månadssparande. 

3. Ha en strategi

Har du en tydlig strategi, exempelvis om du ska satsa på god kursutveckling i bolag som växer eller utdelningar i stabila och mogna bolag, så är det lättare att veta hur du ska agera i stressade situationer. Då blir det också lättare att utvärdera hur dina investeringar gått. Har du ett tydligt svar på varför du köpte en aktie blir det lättare att avgöra om du ska behålla den eller inte.

4. Sprid riskerna

Köp vid olika tidpunkter. Och sprid riskerarna – minst tio aktier i flera olika branscher ger en spridning. Köper du investmentbolag, bolag som i sin tur investerar i bolag, så får du per automatik en spridning i flera bolag. Ännu större riskspridning får du förstås via aktiefonder.

5. Ha tålamod

Det är jobbigt att förlora pengar, både för nybörjare och erfarna. Då är det lätt att ha nära till säljknappen, men försök ha is i magen. På börsen sparar du på lång sikt.

6.  Välj rätt aktie

Klokt kan vara att som nybörjare hålla sig till stora bolag på den så kallade large cap, som är mindre riskfyllda. Välj en bransch du har ett intresse för. Ta här fram ett antal bolag som du ser har en verksamhet som växer. Läs på ordentligt. Får du bilden av ett välskött bolag som har en god vinstutveckling att vänta kan du vara på rätt spår.

7. Börja med investmentbolag

Ett slags mellanting mellan en fond och en aktie. Investmentbolagen investerar i sin tur i bolag, som kan vara både noterade och icke-noterade. Ibland är investmentbolagets aktie billigare än det sammanlagda värdet av innehaven. Då handlas aktien till en ”rabatt”, som Investor, Industrivärden och Kinnevik.

8. Satsa på utdelningar i stället?

Just i år har många bolag ställt in eller minskat utdelningarna i coronakrisens spår, men det här är en strategi man ska se på lång sikt. Titta på utdelningshistoriken, har bolaget höjt utdelningen varje år?

5 heta brancher – och 3 kallare

Sektorer som kan vara intressanta att titta närmare på i ett långsiktigt sparande:


1. Techaktier. De flesta gynnas av att vi blir mer digitala.

2. Gaming. Spelbolag (inte betting) gynnas av att vi sitter mer hemma.

3. Hälsobolag. Vi blir allt äldre och medicinteknikbolag åtar sig att lösa utmaningarna.

4. Telekom. Konjunkturstabil sektor.

5. Klimataktier. Solceller, vindkraft, pantmaskiner.


Sektorer där man kan vara lite mer försiktig, åtminstone på kort sikt:

1. Retail. Stora utmaningar.

2. Bank. Nedpressade kurser, riskerar kreditförlusterna vid konkurser.

3. Flyg. Bolagen har drabbats hårt.

Källa: FRIDA BRATT

TV: ”Vi har passerat botten på börsen”