Birgitte Bonnesen och försvararen tog emot domen samtidigt mejl och var uppkopplade per telefon.
– Hon är väldigt glad och lättad, säger Per E Samuelsson.
Brottsmisstankarna mot Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen, 66, gällde i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation och obehörigt röjande av insiderinformation.
Drygt ett år efter att åtalet mot bankens tidigare vd väcktes kom i dag domen. Där friades hon helt från alla anklagelser.
Från tingsrättens dom:
”Tingsrätten har bedömt att vissa av vd:ns uttalanden har varit otydliga och ofullständiga när det gäller bankens arbete mot penningtvätt. Det handlar framför allt om uttalanden som vd:n gjorde i Svenska Dagbladet och Dagens industri angående Swedbanks kopplingar till Danske Banks estländska filial under 2007–2015. De uttalanden som har gjorts har dock varit allmänt hållna och såvitt framkommit i huvudsak korrekta. I vart fall har vd:n inte sagt att Swedbank har varit befriat från problem i sitt arbete mot penningtvätt. Åtalet för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation har därför lämnats utan bifall”.
Inför dagens dom hade Birgitte Bonnesen bestämt sig för att inte kommentera innehållet. Oavsett om hon skulle bli fälld eller frias från brottsanklagelserna.
– Jag kommer inte prata med medierna överhuvudtaget, men advokat Per Samuelson ställer upp för alla, säger hon.
Bonnesen anklagades för att ha vilselett
Enligt åtalet hade Birgitte Bonnesen vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att Swedbank inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering) i bankens verksamhet i Estland. Alltså inga problem med misstänkta kunder som kunde vara inblandad i penningtvätt.
– Svindleribrottet är närmast en form av bedrägeri mot allmänheten. För straffansvar räcker det inte att någon lämnar oriktiga uppgifter eller utelämnar central information, utan det krävs en vilseledande uppgift som typiskt sett duger till att påverka mottagaren i en viss riktning, säger rättens ordförande Malou Lindblom i en kommentar till domen.

Att i allmänhet tala positivt om ett bolag räcker inte – utan det krävs mer precisa uttalanden för att dömas, fortsätter hon.
– Domstolen har gått igenom samtliga uttalanden och har kommit fram till att det som har sagts har legat inom det tillåtnas gräns, säger Malou Lindblom.
Det var efter Danske Banks penningtvättshärva i Baltikum som Birgitte Bonnesen fick frågor om inte även Swedbank hade problem med att upptäcka och få kontroll över misstänkt penningtvätt i den baltiska verksamheten.
Medialt fokus blev det när SVT:s ”Uppdrag gransknings” avslöjade brister i bankens arbete mot penningtvätt 2019 och när härvan accelererade med Ekobrottsmyndighetens razzior mot bankens huvudkontor i Sundbyberg.
Birgitte Bonnesen
NAMN: Birgitte Bonnesen.
ÅLDER: 66.
YRKE: Före detta vd och koncernchef för Swedbank.
BOR: I lägenhet i Dalarö utanför Stockholm
FAMILJ: Sonen Frederik, 28. Särbo.
FÖDD OCH UPPVUXEN: I Odder söder om Århus i Danmark. Har en 4,5 år yngre syster.
UTBILDNING: Executive MBA (Handelshögskolan, Stockholm, 2004–2006), masterexamen i ekonomi och moderna språk (engelska och franska) vid Århus universitet (1979–1985).
KARRIÄR: Anställdes i banken 1987. Har bland annat varit chef för strategisk affärsutveckling, ”Globala finansiella institutioner”, ”Baltisk bankverksamhet” 2011–2013 och ”Svensk bankverksamhet”.
Sparkades en timme innan bolagsstämman den 29 mars 2019.
INKOMST AV TJÄNST: 13 114 000 kronor (2020).
Birgitte Bonnesen har under hela processen förnekat att hon gjort något brottsligt. Hon har även förnekat att hon röjt insiderinformation vid ett möte med bankens största ägare. Mötet med storägarna hölls några dagar innan Uppdrag granskning skulle sända sitt program om Swedbank. Enligt åtalet ska det vid mötet ha släppts uppgifter om ”Uppdrag gransknings” kommande program.
Tingsrätten anser dock att åtalet inte heller håller på den punkten.
”Vd:n har dock endast lämnat allmänna upplysningar om det hon trodde skulle vara programinnehållet. Enligt tingsrätten har det som sades på ägarmötet varit alltför oprecist för att kvalificera sig som insiderinformation. Åtalet har därför även i denna del lämnats utan bifall”, skriver tingrätten i sitt pressmeddelande.
Birgitte Bonnesen blev vd på Swedbank 2016. I mars 2019, efter att penningtvättskandalen briserat, fick hon sparken.
Turbulent sista dygn för Bonnesen
Slutdygnen på banken för trotjänaren Birgitte Bonnesen blev turbulent. Några dygn innan bolagsstämman i Folkets hus i Stockholm slog Ekobrottsmyndigheten, EBM, till med razzia mot bankens huvudkontor i Sundbyberg i den utredning som senare mynnade ut i delar av åtalet mot henne.
Men det stannade inte med det. Timmarna innan Birgitte Bonnesen skulle delta i årsstämman i Folkets hus i Stockholm gav styrelsen henne sparken.
Advokatnotan: 10 miljoner kronor - domstolen prutar
Det finns två säkra vinnare efter processen i tingsrätten: Advokaterna Per E Samuelson och Christina Bergenstein som försvarade Swedbanks tidigare. Deras slutnota blev cirka 10 miljoner kronor med moms vilket motsvarar 2 305 timmar. Men domstolen drar bort cirka 150 timmar.
Åtalet mot Birgitte Bonnesen
Birgitte Bonnesen åtalades den 4 januari 2022 för i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation. Hon anklagades för att vid flera tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att Swedbank inte hade några ”penningtvättsproblem” i bankens dotterbolag i Estland.
Birgitte Bonnesen åtalades även för obehörigt röjande av insiderinformation, vilket avser uppgifter hon lämnade vid ett aktieägareägarmöte den 18 februari 2019 om SVT:s ”Uppdrag granskning” kommande program. Bonnesen anklagades för att avsiktligt röjt insiderinformation om tv-programmets innehåll. innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag granskning.