Åklagaren: Så lurade Carlström marknaden

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt

Nu kommer detaljerna fram kring hur Fingerprint Cards förre vd Johan Carlström ska ha blåst marknaden. Enligt åklagaren har han på ett raffinerat sätt använt kapitalförsäkringar för att lura upp bolagets aktie, samtidigt som han bakvägen sålde aktier och tjänade stora pengar.

Fredagen den 18 september lämnades stämningsansökan om grovt insiderbrott in mot Johan Carlström, störste enskilde ägare och tidigare vd i Fingerprint Cards. Det haussade teknikbolaget i Göteborg tillverkar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, och efter några skakiga år på börsen har aktien tagit rejäl fart det senaste året – under 2015 har aktien stigit med över 620 procent.

Johan Carlström, som var vd fram till dess att han formellt misstänktes för insiderbrott, har idkat en omfattande handel i det egna bolagets aktie. Själv förklarar han det med att han långsiktigt byggt en allt starkare position som ägare.

Carlström kontrollerar, genom bolaget Sunfloro, drygt 17 procent av de röststarka A-aktierna i Fingerprint Cards. Sunfloro är enskilt störste ägare i Fingerprint Cards.

Utnyttjat rapporteringsplikten

Enligt förundersökningen har Carlström förslaget utnyttjat den så kallade rapporteringsplikten. Den som är insider i ett noterat bolag – vd, styrelseledamot eller liknande – måste meddela Finansinspektionen, FI, köp och försäljningar i den egna aktien.

Men en insider behöver inte rapportera affärer som görs genom en kapitalförsäkring.

Enligt åklagaren har Johan Carlström köpt aktier i det egna bolaget genom kapitalförsäkringar.

De här köpen har Johan Carlström rapporterat till FI. Vd:s aktieköp tolkas ofta som en köpsignal, och anses generellt ha kursdrivande effekt.

Teg om försäljningar

Men när Johan Carlström även sålt aktier via kapitalförsäkringarna har han tigit. Då banken inte heller rapporterar det har marknaden helt enkelt bara nåtts av de nyheter som kan tolkas positivt för aktien.

Först när FI begärt ut uppgifter från banken om Carlströms depåer har bilden klarnat.

Att Carlström varit väl medveten om hur kapitalförsäkringar kan användas stärks också av ett mail i förundersökningen som SvD rapporterat om.

I mailet från 2012 rekommenderar Johan Carlström ledningsgruppen i Fingerprint Cards att köpa aktier via kapitalförsäkring:

”Med en sådan behöver ni inte flagga ett köp till FI och därmed inte skicka signaler till marknaden som förstör förutsättningarna för vårt sannolikt kommande optionsprogram i början av september.”

Ledningen belönades med aktieoptioner baserat på den dåvarande aktiekursen. Ju lägre kurs, desto lägre lösenpris när optionerna senare löstes in mot aktier.

Aktier för en halv miljard

Det aktuella programmet löpte för bara några veckor sedan ut. I ett slag fick Carlström möjlighet att konvertera optioner med ett pris på 15 öre styck till aktier värda cirka en halv miljard kronor.

Under de aktuella åren – Johan Carlström åtalas för grovt insiderbrott vid sju tillfällen mellan december 2012 och mars 2014 – skickade Fingerprint Cards ut en strid ström av pressmeddelande om så kallade design wins: att en tillverkare av smarta telefoner valt Fingerprints teknik men ännu inte kommit till en konkret order.

I förhören med Ekobrottsmyndigheten erkänner Johan Carlström att ”ett företag publicerar positiv information men inte negativ information”, och därför har Fingerprint Cards inte gått ut med pressmeddelanden då design wins inte resulterat i order.

Försvaret: Misstänkt blankningsattack

Johan Carlströms försvarare, stjärnadvokaten Per E Samuelsson, kontrar nu med kravet att Riksåklagaren utreder Ekobrottsmyndigheten, EBM. Samuelsson säger till sajten Breakit att det finns tecken på spekulation i en nedgång i aktien som sammanfaller med den tidpunkt då EBM genomförde en husrannsakan på Fingerprint Cards huvudkontor i Göteborg.

FAKTA

Så fungerar en kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är en sparprodukt som formellt ägs av banken.

Det innebär att om innehavaren av en kapitalförsäkring köper aktier registreras de på banken.

Banken i sin tur lämnar inte vidare uppgifterna, eftersom de omfattas av banksekretess.

Kapitalförsäkringar sågs tidigare som en bra sparform då innehavaren bara betalar en avkastningsskatt. Investeringssparkonton, ISK, har dock tagit en stor del av den rollen, och kapitalförsäkringar betraktas i dag mest som ett anonymt ”ägarskal”.