Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Affärsresandet ökar igen

Affärsresandet har fått ny fart, efter ett trögt fjolår. Allt tyder på att resorna ökar ytterligare i höst. 

Under det första halvåret steg försäljningen av affärsresor med cirka 3 procent, enligt Svenska Resebyråföreningen. Framförallt var det en uppgång under maj och juni. 

- Det ser ut som att företagen kommer igång och börjar resa igen. Allt tyder på att vi kommer se ett ökat affärsresande i höst, säger Tomas G Olsson, vd för Svenska Resebyråföreningen.

 Bland annat har försäljningen av grupp- och konferensresor tagit fart.

 - Det tyder på att företagen vågar spendera mer. Grupp- och konferensresor är en i allra högsta grad konjunkturkänslig verksamhet, säger Tomas G Olsson.

Långt kvar till rekordnivåer

 Förra året var ett tufft år för reseföretagen, med ekonomisk kris och minskat resande. Till 2008 års rekordnivåer för affärsresandet är det fortfarande en bra bit kvar.

 - Affärsresorna behöver öka med 12 procent för att nå samma nivå som 2008. Det kommer nog ta ett tag innan vi är där, säger Tomas G Olsson.

 Det första halvåret uppgick resebyråernas försäljning till 15,6 miljarder kronor, enligt Olsson. Affärsresorna stod för omkring 60–70 procent av försäljningen.

Tidigare vändning för privatresor

 Medan affärsresorna tagit fart först under de senaste månaderna vände försäljningen av privatresor uppåt redan vid slutet av 2009.

 - Att privatresandet ökat märks inte minst på försäljningen av charterresor och resor med reguljärflyg. Det första halvåret i år steg försäljningen av privatresor med 14 procent. Under det andra halvåret kommer nog privatresandet ligga kvar på ungefär nuvarande nivå, säger Olsson.

 Totalt ökade försäljningen via de svenska resebyråerna med 6 procent under det första halvåret i år.

 - Askmolnskrisen har märkligt nog inte minskat resandet så mycket, säger Tomas G Olsson.