Advokaten: Metro bör kunna räddas

”De anställda får sina löner i slutet av veckan eller i början av nästa”, säger advokat Helena Ståbi,
Metro ska komma ut som papperstidning även i fortsättningen, men inte så frekvent som tidigare.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL

Metro bör kunna räddas.

Den bedömningen gör advokat Helena Ståbi som är utsedd att sköta rekonstruktionen av gratistidningen Metro.

– Vi håller på med 100 anställda så att de ska få sina löner, säger hon.

Under måndagseftermiddagen pågick arbetet hos den av tingsrätten utsedda rekonstruktören med att sammanställa listan över de anställda som tillhör Metro Media House AB. I bolaget finns majoriteten av de Metro-anställda. En mindre del finns i dotterföretaget Tidningsaktiebolaget Metro AB som inte ingår i den beslutade rekonstruktionen.

– De flesta anställda finns i Media House, säger advokat Helena Ståbi, som utsetts till bolagets rekonstruktör av Stockholms tingsrätt. 

Det rör sig om ungefär 100 personer.

Advokat Helena Ståbi tror på en rekonstruktion.

Lönerna till de Metro-anställda betalas ut inom kort

Det mest akuta för rekonstruktören är att ta fram aktuella lönelistor med namnen på de som skulle ha fått sina löner den 25 mars. Lönelistorna handläggs sedan av Länsstyrelsen i Stockholm som sköter utbetalningarna via den statliga lönegarantin.

– De har lovat att de ska prioritera så gott det går. I slutet av den här veckan eller i början av nästa bör de anställda ha fått sina löner, säger Helena Ståbi till Expressen.

– Vi lämnar över besluten i kväll eller tidigt i morgon bitti till Länsstyrelsen.

Exakt hur stor lönesumman är för mars var inte riktigt klarlagt på måndagseftermiddagen.

– Men det lär vara några miljoner kronor, säger advokat Helena Ståbi.

Enligt Helena Ståbi finns en vilja från ägaren att rädda bolaget och skjuta till kapital. 

Metros ägare Christen Ager-Hanssen lovar 100–150 miljoner i nyemission om rekonstruktionen går igenom.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Det framkommer ganska tydligt vad bolaget vill göra och det finns förutsättningar för att genomföra en rekonstruktion, säger hon och pekar på Expressen-intervjun med Metros ägare, norrmannen Christen Ager-Hanssen i helgen. 

Och tillägger:

– Det gäller att få med sig de stora borgenärerna.

Det allra största kravet finns från Skatteverket som har en fordran på drygt 11 miljoner kronor. Det är oklart hur Skatteverket kommer att ställa sig till rekonstruktionen. Saken ställs på sin spets vid det kommande borgenärssammanträdet den 15 april i Stockholms tingsrätt.

Hur ställer sig Skatteverket?

– Metro är en stor arbetsgivare som är värt att rädda. Vi har goda förhoppningar om att få med Skatteverket på tåget, säger Helena Ståbi.

Tingsrätten beslut om rekonstruktion av Metro.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Enligt vad Expressen erfar har Skatteverket skickat positiva signaler som tyder på att man är beredd att skriva ner sin 11-miljonersskuld.

59 miljoner kronor i skulder

Sammanlagt har Metro Media House 59 miljoner i skulder. 34 miljoner av summan utgörs av ”koncerninterna” skulder och främst då från dotterföretaget Tidnings Aktiebolaget AB där någon ansökan och företagsrekonstruktion inte kommit in under måndagen.

– Vi jobbar med det, har Metros ägare Christen Ager-Hanssen tidigare sagt.

I helgen avslöjade Metros ägare att planen med det nya Metrokonceptet är att första hand fokusera digitalt men att en papperstidning ska ges ut vissa dagar i veckan dels i form av riktad utgåva till ett eller flera områden som växlar, dels en prenumererad version.

Metros Christen Ager-Hanssen intervjuas av Expressens Leif Brännström.

De exakta detaljerna för den prenumererade upplagan har i helgen inte helt klara

– Det rör sig om en basupplaga för en månads eller årsavgift. Vill du vara garanterad att få tidningen måste du prenumerera på den till en väldigt låg kostnad. Kanske 20 kronor per månad, vi har inte bestämt priset, sa Christen Ager-Hanssen.