9 saker att tänka innan du tar konsumtionslån

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer

Svenskarna tycks låna till konsumtion som aldrig förr. Men räntorna är inte sällan skyhöga och kan därtill vara svåra att jämföra.

Här är experternas tips om vad du måste tänka på innan du tecknar ett konsumtionslån. 

Svenskarnas konsumtionslån växer. Vinnare på det är de många låneaktörer som nu finns på marknaden för konsumtionslån. De senaste åren har fler tillkommit, i form av förmedlare. 

Men fler aktörer har knappast betytt lägre räntor. Fortfarande är räntorna skyhöga på många konsumtionslån. Det gör att det i längden kan bli mycket kostsamt för låntagaren. 

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, framhåller att det allra bästa förstås är att överhuvudtaget inte låna till konsumtion. 

– Spara först och konsumera sedan. Det är en grundregel som är bra att försöka hålla sig till. 

Hon får medhåll av Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank:

– Fundera om du kan finansiera ditt köp helt eller delvis genom ett eget sparande. Det blir billigare, konstaterar hon. 


LÄS MER: Välj rätt kreditkort – undvik höga avgifter 

Titta alltid på den effektiva räntan

Behöver du ändå låna anser Christina Söderberg att det är bättre att utöka bostadslånet i stället för att ta ett konsumtionslån. Då blir räntan lägre och lånet får amorteras av på tio år, i enlighet med amorteringskravet. Om inte det går gäller det att kolla runt och jämföra olika låneaktörer.

– Ta inte första bästa erbjudande – då tar de bara en kreditupplysning på dig. Många upplysningar kan ge sämre kreditbetyg och i förlängningen sämre ränta. 

Men att jämföra olika aktörers erbjudanden är ändå viktigt, tycker Sharon Lavie.

– Om någon ger dig ett räntefritt lån kan olika avgifter, som uppläggningsavgift eller liknande, innebära att den effektiva räntan blir högre än andra erbjudanden med ränta. Jämför alltså den effektiva räntan, säger Sharon Lavie.


LÄS MER: Oväntade plastkorten som ger bäst ränta på pengarna 

Men det är inte alltid så enkelt. Låneaktörerna har i sin marknadsföring ofta mycket breda räntespann. Collector Bank erbjuder exempelvis räntor på mellan 4,9 och 15,9 procent. Och vilken ränta just du får vet du först efter att du gjort en låneansökan – med tillhörande kreditupplysning. 


ANNONS: Jämför olika privatlån på Expressen Låneguiden (EXTERN LÄNK)

Be om representativt exempel

Ett knep är då att be låneaktören om ett så kallat representativt exempel. Det är ett exempel som bygger på den vanligaste räntan som kunderna får hos den aktuella banken. Banken är skyldig att ge dig som kund materialet om du ber om det, som på branschspråk heter "SEKKI". På så sätt går det att åtminstone bilda sig en uppfattning om ungefär vilka räntor som bankens kunder får. 

Sharon Lavie tipsar om att använda sig av en oberoende aktör för att räkna vad lånet kostar i kronor och ören.

– Konsumenternas Bank- och finansbyrå har en utmärkt kalkylator, säger hon. 


LÄS MER: Miljoner missar chansen att spara tusentals kronor på bolånet 

Betala alltid enligt planen

En del låneaktörer, som exempelvis Resurs Bank, har samarbeten med butikskedjor och erbjuder där delbetalning. Väljer du det alternativet, se till att inte missa någon delbetalning. Då kan du direkt åka på en betydligt ränta än vad du erbjöds i det ursprungliga avtalet. 

Och vad du än gör – ta inte sms-lån. Det säger Christina Söderberg.

– Har du tillfälligt svårt att betala dina räkningar eller har hamnat i ekonomiskt svacka så kontakta dina långivare och företagen du har svårt att betala till. Ofta kan de hjälpa dig med längre betalningstid exempelvis, säger hon. 

Tänk på det här

1. Fråga dig själv om du måste ta ett lån – eller om du kan spara ihop till din konsumtion?

2. Kolla om du har möjlighet att låna på bostaden. Då blir räntan lägre.

3. Ska du ta ett konsumtionslån gäller det att jämföra olika aktörers räntor.

4. Titta alltid på den effektiva räntan.

5. Hos många aktörer behöver du göra en låneansökan för att få veta just din ränta. Det kan leda till att du åker på många kreditupplysningar.

6. Be om låneaktörerns "SEKKI", det vill säga ett representativt exempel.

7. Gå inte på så kallade "från"-räntor i marknadsföringen. De flesta kunder får en betydligt högre ränta.

8. Ta inte sms-lån – där är räntorna skyhöga.

9. Har du valt att delbetala en vara, följ alltid betalningsplanen. Annars kan du åka på en betydligt högre ränta än vad som var sagt från början.