Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget

Sommar, semester och Ernst Kirchsteiger i tv.

Det är många vill passa på och ge bostaden eller fritidshuset ett lyft.

Men Skatteverket varnar för fällorna för alla som tänkt utnyttja rotavdraget.

Rotavdraget är i många avseenden en framgång.

–  Attitydundersökningar visar att viljan att anlita svart arbetskraft minskat efter skatteavdraget, säger Cajsa Toresten som ansvarar för kontroll av rut- och rotavdrag på Skatteverket.

De flesta får genom sina avdrag, men varje år underkänner Skatteverket tusentals felaktiga uppgifter om rotavdraget.

– Vi har väldigt god kontroll på rot och haft under alla år. De bedrägerifall vi sett tidigare har minskat, säger Cajsa Toresten.


LÄS MER: Här är Magdalena Anderssons smygskattehöjningar 


När rotavadraget infördes 2009 förvandlades renoveringsbranschen från varm till glödhet i Sverige.

Rekordåret 2015 gjordes rotavdrag för nästan 20 miljarder kronor, vilket innebar att varje skattebetalare i snitt fick ett avdrag på 16 700 kronor. 668 000 företag gjorde rotberättigade jobb då.

Sommaren är lika med renoveringar

När avdragsgränsen sänkte från 50 procent till 30 procent vid årskiftet 2015/2016 svalnade svenskarnas renoveringsiver något. 2016 gjordes avdrag för drygt elva miljarder, en liknande siffra är att vänta i år.

Om man statistiskt granskar månad för månad ser man en uppgång i anmälda rotavdrag under sommarmånaderna.


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om din deklaration


En Ernst-effekt möjligen, eller helt enkelt så att man passar på att fixa hemmet eller sommarstugan under semestern.

Listan nedan visar 9 vanliga fel kring användandet av rotavdrag. Det är här Skatteverket oftast slår ner och underkänner avdragen.

1. Rotavdrag – endast för arbetskostnaden

Det är enbart arbetskostnaden inklusive moms som ingår. Eventuella maskinkostnader eller spik, skruvar och annat material som används vid bygget får inte upptas i rotavdraget.

2. Resor räknas inte

Resekostnaderna till och från renoveringsobjektet får inte användas i rotavdraget. Inte heller parkeringskostnader i samband med renoveringar godkänns.

3. Rut kan grusa rot

Rut- och rotavdraget får uppgå till totalt 50 000 kronor per år och person. Summan är personlig och gäller inte själva fastigheten, så om fler är skrivna på adressen kan en större summa användas. Men om du har exempelvis städning veckovis kan ditt tilltänkta rotavdrag vara i fara. Genom att logga in på Skatteverket kan du se hur mycket du har kvar att utnyttja i de här skatteavdragen. Varje gång en utförare söker rot eller rut för dig kommer det här ett meddelande om ditt nuvarande läge.

4. Inga släktingar får anlitas

När du anlitar en hantverkare får du inte ge jobbet till en nära släkting. Många tycker att det är både pratktiskt och trivsamt att betala någon närstående och få pengarna att stanna ”inom familjen”, men då ryker rotavdraget. Skatteverkets lista anger vilka som räknas som när släktingar (bland närstående som inte får renovera hos dig räknas bland annat dina syskons barnbarn).

5. Räknas först året efter

Tänk på att rotavdraget påverkar din skattereduktion först året efter det utförda arbetet. Skulle man exempelvis bli arbetslös efter utfört arbete finns det en fara nästkommande år att man inte kommer upp i tillräcklig skatt för att nyttja rotavdraget. Vilket innebär en dubbel smäll mot ekonomin.

6. Håll koll på maxbeloppet

Ska man maxa rotavdraget måste man också hålla koll på maxbeloppet. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden men den sammanlagda skattereduktionen för rot och rut får inte överstiga 50 000 kronor. För arbetskostnader ligger det på cirka 165 000 kronor för att få ut de 30 procent i kostnadslättnader.


Rotavdrag: De nya reglerna från 2016

I januari 2016 infördes nya regler för rot- och rutavdrag.

Rotavdraget sänktes till maximalt 30 procent av arbetskostnaden. Rutavdrag medges fortfarande med 50 procent.

Det maximala avdraget för rutarbete halverades till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år. För att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kronor ska du ha fyllt 65 år vid årets ingång. Rotavdrag medges fortfarande med 50 000 kronor. 

Rutavdrag för städning begränsades till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning. 

Rutavdrag för matlagning slopades.

Källa: Skatteverket


7. Begär rotavdraget direkt

Det här är jätteviktigt. Man måste uppge att man vill ha rotavdraget direkt och endast betala 70 procent av arbetskostnaden på fakturan. Har du inte kommit överens med hantverkaren redan från start är det för sent att reglera efteråt.

8. Har du ”rätt” fastighet?

Om man köpt en fastighet som är registrerad som industrifastighet går det inte att använda rotavdrag vid renoveringen. Inte heller om du köpt ett lantbruk, här är det bara själva bostadshuset som innefattas. Om man som gjort som Zlatan Ibrahimovic och köpt en en kyrka kan det också bli problem att få los rotavdraget. En lösning då är att registrera om fastigheten via Lantmäteriet.

9. Fönsterfällan som många missar

Rotavdrag ges för reparation eller byte av fönster, inglasning av balkonger och altaner samt reparation, rengöring eller byte av plåttak, hängrännor och stuprör. Men arbetet måste utföras i nära anslutning till bostaden köparen äger. Om hantverkarna tar med sig dina fönster till sin verkstad är du inte berättigad till rotavdrag.