Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 tips på hur du som bäst skyddar dig mot ett inbrott

Gör tjuvens uppdrag så svår som möjligt.
Foto: COLOURBOX
Får jag installera en övervakningskamera?
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hösten är värsta tiden för inbrott. 

Det visar statistik från Brå, brottsförebyggande rådet.

Så här gör du för att minska risken för att drabbas.

Viktigast först: Har du inte en hemförsäkring kan et vara en god idé att skaffa en. Varje år anmäls 22 000 bostadsinbrott, knappt 14 000 i villa och radhus, drygt 8 000 i lägenhet. Risken för en tjuv att åka fast är liten, bara 4 procent av alla anmälda inbrott leder till en fällande dom.

Lägenhetsinbrotten fördelar sig jämnt över året, men villatillslagen ökar under månaderna runt november. Det är dubbelt så stor risk under november som april, skriver Brottsförebyggande rådet, Brå. 

Enligt Nationella trygghetsundersökningen drabbas 1,0 procent av bostadsinbrott om året. Det är ingen skillnad från hur det såg ut för tio år sedan. 

Villaägare i storstad drabbas hårdast

Risken att under ett år drabbas är 1,3 procent i villa, 0,8 procent i lägenhet. Villor i storstadsregioner drabbas hårdast, där risken att drabbas av villainbrott i Solna är 4,6 procent. Arjeplog, Berg och Åre hade inga villainbrott under 2015, skriver Villaägarna. Hela kommunlistan här.

Så gör du för att minska riskerna att drabbas

Det finns flera enkla och smarta knep för att minska risken för att drabbas av inbrottstjuvar. Det här är polisens bästa råd:

Råd 1: Tänk som en tjuv

Se över hur du bor och fundera på hur du skulle göra om du vore tjuven. Polisen berättar att en tjuv tänker på följande saker: 

Hur är skalskyddet? Är låsen lätta att bryta upp? Finns det larm?

Möjlighet att arbeta ostört. Hur lång tid tar det innan någon upptäcker inbrottet och larmar polisen?

Flyktvägar. Det kanske är lätt att ta sig in, men hur kommer tjuven ut?

Vinstmöjlighet. Finns det något att hämta som går att sälja? Hur svårt eller lätt går de att avyttra? 

Ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren kan krångla till det för tjuvar.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Råd 2: Så gör du det svårt för tjuven att ta sig in

De flesta inbrotten i sker genom fönster, altan- och källardörrar i villor eller lägenheter på markplan. I lägenheter går tjuven oftast in genom ytterdörren. 

Första råden är enkla. Lås alltid dörrarna, även när du är hemma.

Har du trädgård, lämna inte verktyg framme som underlättar tjuven från att ta sig in. Lås fast stegar som är utomhus.

Se till att du har upplyst runt entrén och att den syns från gatan. Du kan installera billiga ytterbelysningar med rörelsedetektorer. Då vaknar kvarteret till liv om någon rör sig i buskarna. Det är också en trygghet om du är hemma och det är mörkt ute.

En bakdörr kan vara ingången – och utgången – för en tänkbar tjuv.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Råd 3: Locka inte till dig tjuvarna

Förvara inte värdesaker som nycklar, kameror eller datorer synligt från fönstren. 

Tjuven letar alltid efter saker som kan säljas snabbt och där ägaren inte går att hitta. Förvara inte smycken, elektronik, bilnycklar eller din plånbok alldeles vid ytterdörren. Ha inga nycklar alls vid ytterdörren och skriv inte på dem vart de går. 

Många inbrott sker när ytterdörren är olåst och tjuven tar sig in och tar allt av värde vid dörren. Oftast kan hen få med sig viktiga nycklar, pengar och telefoner.

Råd 4: Få tjuven att tro att du är hemma

Även om 25 procent av alla inbrott sker när någon är hemma, så är det inte någon favoritsituation för en tjuv.

Skulle du resa bort, så ska du aldrig berätta om det på Facebook. Visst är det trevligt att visa semesterbilder för vännerna, men vänta tills du kommer hem. Tillfället gör tjuven, heter det. Och ett sådant tillfälle är när någon visar semesterbilder från en annan kontinent.

Använd timer på lampor och se gärna till att det låter om huset på de tider det borde göra det. 

Prata med dina grannar. Ett tips är att ha en gruppchat i Messenger på Facebook med de grannar som vill vara med. Det händer ibland att tjuvar kommer med en flyttbil och börjar lasta ut saker i bilen. Ett snabbt meddelande i chatten kan leda till att polisen snabbt är på plats. Eller så håller grannen på att flytta utan att berätta något.

När kommer tjuven?

Ordspråket "som en tjuv om natten" stämmer inte. En inbrottstjuv slår oftare till på dagen än natten. Och helst en vardag. Risken är mindre att bli påkommen en tisdags eftermiddag än natten till en söndag.

Det händer att tjuvar spanar in villor innan de slår till. En del lägger småmynt utanför entrén, eller lägger en sten på soptunnan. Ligger myntet kvar efter någon dag, eller stenen kvar på soptunnan, ser tjuven det som fritt fram att bryta sig in ostört.

Råd 5: Så skyddar du dina värdeföremål

Plocka fram arkivarien inom dig. Du bör inventera och fotografera dina saker. Spara kvitton, tillverkningsnummer och serienummer. Dokumentera gravyr. Orkar du inte skriva ner det, ta bilder med din telefon. 

Ha koll på grannarna – personerna som lastar in saker i en bil hos grannar kan vara tjuvar. De flesta stölder äger rum dagtid när de flesta är på sina arbeten.
Foto: KMM/X17ONLINE.COM / ALL OVER PRESS X17

Råd 6: Gör det ännu svårare för tjuven

Att installera ett godkänt larm gör det svårare för tjuven och innebär en större trygghet för dig. Tänk på att det kan bli kostsamt om du måste förbättra fönster och dörrar. Å andra sidan är det en investering som höjer bostadens värde. Tänk på att kontakta ditt försäkringsbolag innan du installerar larmet. 

Enligt polisen minskar risken att få inbrott till en tredjedel om du har larm, jämfört om du inte har.

Märk dina finaste föremål med MärkDNA, som är ett samlingsnamn för en ny typ av märkning som är unik för dig och som inte märks av tjuven förrän det är för sent. Märkningen är osynlig, men upptäcks i speciellt uv-ljus. 

Råd 7: Läs det finstilta i försäkringsvillkoren

Sajten Din byggare tipsar om att läsa noga vad som gäller i hemförsäkringen. Alla är nog på det klara med att man inte blir ersatt för stölder om ytterdörrarna står på vid gavel och man är bortrest i månader. 

Men vad händer om din samling blir stulen? Eller de fina tavlorna du köpt dyrt eller fått ärva? Du kanske har höjt försäkringsvärdet på telefon, men när din tavla är försvunnen kanske du inte uppfyllt alla kraven i försäkringen. Då kan du stå lottlös.

Är du tveksam ska du begära att en inspektör från försäkringsbolaget kommer hem till dig för att besiktiga din utrustning och ger klara besked om eventuella kompletteringar.

Råd 8: Hur funkar det med kameraövervakning?

Det enkla svaret är att privatpersoner får övervaka inne i sitt hem, under förutsättning att bilderna inte läggs ut på nätet. Du får också rikta kameror utomhus, dit allmänheten inte har tillträde. Du får alltså inte övervaka gatan utanför ditt hem utan tillstånd.

Tillstånd beviljas av Länsstyrelsen och ges, enligt datainspektionen, om övervakningsintresset väger tyngre än enskildas intresse att inte bli övervakade.

Tunga skäl för tillstånd är om övervakningskameran behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, eller förhindra olyckor. 

Den som bryter mot lagen om kameraövervakning riskerar böter eller fängelse.

Gör så här om du drabbas

Så här gör du om oturen är framme:

■ Ring 112 om du upptäcker ett pågående inbrott. Anteckna vad du ser eller ta kort på vad du kan utan att bli upptäckt.

■ Kommer du hem till förödelsen efter ett inbrott ska du ringa 114 14 (är tjuven kvar, eller du tror att tjuven är kvar: Ring 112 omedelbart). Polisen ska så långt det är möjligt göra en brottsplatsundersökning.

■ Kontakta ditt försäkringsbolag.

Fakta: Inbrott i Sverige 2016

■ 22 000 bostadsinbrott polisanmäldes.

■ 13 900 av bostadsinbrotten skedde i villor.

■ 8 080 av bostadsinbrotten skedde i lägenheter.

■ 14 400 inbrott i källare och på vind anmäldes.

■ 5 800 inbrott i fritidshus anmäldes.

■ 4 procent = personuppklaringsprocenten² för bostadsinbrott.

Källa: Brå