Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

2-åring dog när Ikeas byrå välte över honom

Ikea återkallade miljontals exemplar av byrån förra året.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Josef Dudek, 2, dog när en Ikea-möbel välte över honom. Enligt familjens advokat är han det åttonde dödsoffret för byrån Malm.
Byrån finns fortfarande att köpa på Ikea.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jozef Dudek, 2, låg och sov på golvet när byrån välte över honom.

Enligt familjens advokat är han det åttonde dödsoffret för byrån Malm, skriver ABC News.

Ikea återkallade möbeln för över ett år sedan och erbjöd kunder som hade köpt byrån material för att kunna förankra dem – men flera miljoner exemplar som inte är förankrade kan fortfarande finnas kvar ute i kunders hem.

Den tvåårige pojken Josef Dudek i Kalifornien dog när en Ikea-möbel välte över honom. Ingen annan person var i rummet vid tillfället och pojkens liv kunde inte räddas. Dödsolyckan inträffade i maj men har först nu blivit känd för allmänheten.

– Den föll över honom. Den hade ingen kontakt med andra möbler, säger familjens advokat Daniel J. Mann. 

Han säger att familjen är ”oerhört upprörd” över att ha förlorat sin ende son.

– Hans tragiska död hade definitivt kunnat undvikas. Det som gör det här dödsfallet så hjärtskärande är hur ineffektivt Ikeas återkallande var när det gällde att få ut de här defekta och instabila byråerna ur barns sovrum, säger Mann enligt Philadelphia Inquirer.

Familjen ägde en Ikea-byrå av typen Malm med tre byrålådor.

Kända ikea-möbeln Malm

Det rör sig om byrån Malm, som finns i flera olika modeller. Familjen ägde en modell som hade tre byrålådor. Ikea återkallade produkten i juni förra året och erbjöd sig att hämta byrån hos kunder som skulle få pengarna tillbaka, alternativt att Ikea-personal skulle komma till kunder och förankra byrån så den inte ska löpa risk att välta.

29 miljoner exemplar av byrån i olika modeller samt andra Ikea-produkter ska ha återkallats enligt Wija – men representanter för organisationer för barnsäkerhet säger att det kan finnas miljoner av oförankrade byråer kvar ute i kunders hem. Byrån finns fortfarande till salu på Ikea, till exempel i Sverige med en uppmaning att kunder ska förankra möbeln.

Nancy Cowles, som leder Kids In Danger som arbetar för ökad barnsäkerhet, anser att Ikea inte gör tillräckligt för att försöka nå kunder och uppmärksamma dem om faran. Hon beräknar att så få tre procent av byråerna har återlämnats eller förankrats.

– Vi måste göra bättre ifrån oss för det här är tickande landminor i barns sovrum, säger Cowles.

William Wallace på kundföreningen Consumers Union anser att Ikea borde ha ”lagt lika mycket energi på att upplysa om faran med byrån som de gjorde på att marknadsföra produkten”.

– Om återkallandet verkligen hade lyckats hade ingen längre skadats. Det faktum att ett barn nu har omkommit är oursäktligt, säger Benjamin Hoffman, ordförande för American Academy of Pediatrics Council on Injury, Violence and Poison Protection.

Byrån går att köpa på Ikea i Sverige. Kunderna uppmanas att förankra möbeln.

”Hade inte förankrats i väggen på ett korrekt sätt”

Enligt en talesperson för Ikea är det omöjligt att avgöra hur många exemplar av byrån som fortfarande är i omlopp.

”Vi känner med den påverkade familjen och vi erbjuder våra genuina kondoleanser genom denna svåra tid”, skriver Ikea i en kommentar till ABC News och tillägger:

”Utredningen tyder på att byrån i det aktuella fallet inte hade förankrats i väggen på ett korrekt sätt.”

Ikea har kontinuerligt fortsatt informera om återkallandet via sin hemsida, mejl och sociala medier. 

Efter att ha stämts av familjerna till tre familjer vars barn dog på grund av att byrån Malm välte över dem betalade Ikea i december 2016 dem 50 miljoner dollar, motsvarande över 400 miljoner kronor.