Svenska hushåll är bland de mest belånade i världen: I genomsnitt omkring 200 procent av hushållens årliga disponibla inkomst.
I år löper bindningstiden på 72 procent av de svenska hushållens lån ut, rapporterar SVT Nyheter. En majoritet av dem är bolån. Samtidigt planerar Riksbanken för fler räntehöjningar och flera storbanker har i veckan skrivit upp sina ränteprognoser.
– Det här är ett jättestort problem. Förd penningpolitik riskerar att krascha svensk ekonomi, om Riksbanken tänker att de bara ska följa andra centralbankers räntebana och inte tar hänsyn till förhållandena i den svenska ekonomin, säger Elinor Odeberg chefsekonom på den fackförbundsnära tankesmedjan Arena Idé.
Odeberg: Farhågan är varsel
Handelsbanken meddelade i måndags att de tror att Riksbanken kommer med en trippelhöjning vid nästa möte i april. Deras tidigare prognos var att höjningen skulle komma att vara 0,50 procent.
SEB tror fortsatt att höjningen i april landar på 50 punkter men ändrar prognosen framöver: I juni räknar banken med att Riksbanken höjer med ytterligare 25 punkter.
– Penningpolitiken behöver vara tydligt åtstramande en betydande period framöver för att inflationen inte bara ska sjunka utan också vara kvar på en låg och stabil nivå, sa Anna Breman under sitt besök i Falkenberg under veckan.
Elinor Odeberg säger att hennes farhåga är att förd penning- och finanspolitik kan komma att trycka Sverige in i en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet som följd.
– Svenska hushålls smärtgräns för räntehöjningar är mycket lägre än i andra jämförbara europeiska länder. Man måste ha en räntebana som är anpassad efter vad svensk ekonomi klarar. Värdet av att ha en egen valuta är ju att kunna föra en egen penning- och finanspolitik.