Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

65 000 personers pensioner hotas

65 000 personers garantipensioner kan komma att påverkas av den nya beräkningen.
Foto: ANN JONASSON
Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Den svenska garantipensionen måste göras om efter att ha dömts ut av EU-domstolen.

Den 9 december kommer beskedet hur garantipensionen ska hanteras rapporterar DN.

– Nu räknar vi med att det är 65 000 personers garantipensioner som kan komma att påverkas av den nya beräkningen, säger Lars Pettersson, gruppchef på Pensionsmyndigheten, till tidningen.

EU-domstolen har slagit fast att den svenska garantipensionen egentligen inte är en pension – utan en minimiförmån. Eftersom det bara går att få minimiförmåner om man bor i det land som betalar ut dem fick domen genast konsekvenser för två grupper. 

Den första gruppen är pensionärer som flyttat utomlands. På grund av domen ska deras garantipension dras in. Ledamöterna i Pensionsgruppen har kommit överens om en tillfällig lagstiftning som röstats igenom i riksdagen vilket innebär att garantipensionerna kan betalas ut 2019 och 2020. 

Den andra gruppen är personer som någon gång bott i andra länder inom EU/EES-området eller Schweiz innan de flyttade till Sverige. Dessa personer måste få sin garantipension omräknad. Tidigare tog man bara med bosättningstiden i Sverige när garantipensionen räknades ut. Nu påverkas garantipensionen även av bosättningstid och pensionsinkomster i andra EU/EES-länder och Schweiz.

Garantipensionen

Om du har haft en låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige kommer du att få låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension. 

Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år till och med det år du fyller 64 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar.

Som mest kan garantipensionen bli 8 254 kronor för ensamstående och 7 363 kronor i månaden för gifta.

Du får ingen garantipension om du: 

Är ensamstående och får 11 906 kronor per månad eller mer i inkomstpension före skatt.

Om du är gift och får 10 553 kronor per månad eller mer före skatt. 

Källa: Pensionsmyndigheten

Kan bli av med en stor del av sin utlovade pension

Pensionsmyndigheten har öppnat en ny avdelning på kontoret i Karlstad där arbetet med att räkna om pensionerna pågår för fullt.

– Nu räknar vi med att det är 65 000 personers garantipensioner som kan komma att påverkas av den nya beräkningen och vi har hittills hunnit gå igenom ungefär 20 procent av ärendena, säger gruppchefen Lars Pettersson till tidningen.

Den 9 december presenterar regeringens utredare lagman Göran Lundahl utredningens delbetänkande över hur han tänker sig att garantipensionen ska se ut i framtiden.

I princip finns två möjligheter. Den ena är att det blir omöjligt att ta med sig garantipensionen utomlands och den andra att garantipensionen görs om så att den kvalar in som en pension och upphör att vara en minimiförmån. Oavsett vilken metod det blir får det stora konsekvenser. 

Fortsätter garantipensionen att se ut som i dag blir personer som tjänat in en låg pension och flyttat utomlands av med en stor del av sin utlovade pension, vilket gäller såväl dagens som framtidens pensionärer.