Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

5 saker du bör veta om Northvolt i Skellefteå

Så här ska batterifabriken i Skellefteå se ut när den står klar 2021.
Foto: Northvolt

Northvolts redan omtalade batterifabrik i Skellefteå ska starta sin produktion 2021.

Nu är satsningen finansierad upp till 16 miljarder kronor – och produktionen säkrad under fem år.

Här är fem saker du bör veta om det som kallas årets viktigaste industrietablering i Sverige.

Northvolts industriprojekt är ett av de största i Sverige på flera decennier, och i veckan blev finansieringen efter många turer klar. ”Det viktigaste som hänt i år” skriver Dagens Nyheters ekonomikrönikör Jonas Fröberg.

Vad är Northvolt?

Northvolt är ett svenskt företag som ska tillverka litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Etableringen av Northvolts fabrik i Skellefteå kallas av Financial Times ”ett europeiskt försök att bygga en batteriproducent som kan utmana Tesla och de asiatiska rivalerna”.

Vilka finansierar Northvolt?

För två år sedan lanserades planerna av förre Tesla-medarbetaren Peter Carlsson. Nu är finansieringen på plats för den första gigantiska fabriken i Skellefteå.

Bland internationella finansiärer finns de stora biltillverkarna Volkswagen och BMW samt den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Volkswagen skriver i ett pressmeddelande att företaget investerar cirka 900 miljoner euro, motsvarande 9,6 miljarder kronor i Northvolt.

Bland svenska finansiärer och industripartners hittar vi AMF, Folksam, ABB, Scania och Vattenfall.

Northvolts vd Peter Carlsson har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå.
Foto: TOVE ERIKSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur många jobb blir det i Skellefteå?

Fabriken i Skellefteå, som går under namnet Northvolt Ett ska börja byggas i augusti. Den kommer enligt företaget att kunna skapa upp emot 2 500 nya jobb i Skellefteå, en ort i Västerbotten med drygt 70 000 invånare.

Finns det några frågetecken?

De utmaningar som Northvolt står inför nu är kraftfulla konkurrenter, behovet av personal och råvaruförsörjningen.

Råvarorna som ingår i batterierna är i flera fall sällsynta metaller som inte finns i produktion i Sverige. Men Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt, menar att man har säkrat upp försörjningen.

– Och det pågår diskussioner med nyckelleverantörer att etablera sig i närheten av vår fabrik, sa Peter Carlsson vid presskonferensen i Skellefteå.

Kan man köpa aktier i Northvolt?

Den som är intresserad av att köpa aktier i detta framtidsprojekt får lov att vänta några år. Någon börsnotering finns inte på horisonten inom de närmaste åren, uppger storinvesteraren AMF till Dagens Industri.