Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

355 000 lever under gränsen för fattigdom

Enligt SPF seniorerna har varken garantipensionen eller bostadstillägget hängt med den ekonomiska utvecklingen. Nu tvingas mängder av pensionärer vända på varenda krona.
Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
I det tidigare pensionssystemet räknade man på pensionen utifrån de 15 bästa arbetsåren, men sedan slutet av 90-talet har vi ett helt annat system. "Det gjorde inget att vara hemma med barnen i slutet på 60-talet. Men så ändrades det plötsligt. Det blir en himla skillnad", säger Christina Rogestam på SPF seniorerna.
Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN

Risken att behöva leva som fattigpensionär i Sverige ökar och pensionärsorganisationerna kräver nu förändring.

Inte om 20 år – utan omgående.

Enligt Eurostat lever ungefär 355 000 svenska pensionärer under gränsen för risk för fattigdom.

Dina pengar har pratat med några av dem i statistiken.

I stora delar av Europa är trenden positiv. Men inte i Sverige – här ökar risken för att som pensionär tvingas leva under EU:s gräns för risk för fattigdom: 12 100 kronor i månaden.

– Situationen är förfärlig. Den är helt ovärdig det svenska samhället och de äldre som har varit med och byggt upp välfärden, säger Christina Rogestam, avgående ordförande SPF seniorerna.


LÄS MER: Fler fattigpensionärer – så är läget på din ort 


SPF: Fattiga pensionärer isoleras

Hon säger att de pensionärer som lever på lite pengar riskerar att hamna utanför. De blir isolerade.

– Du kanske har råd att betala biljetten till en fotbollsmatch, men så vet du att de andra vill ta ett par öl efteråt och de pengarna har du inte, säger Christina Rogestam.

Hon fortsätter:

– Det blir en oerhört begränsad och ensam situation.

Nu är det bråttom – SPF bland många andra kräver att politikerna agerar.Flera pensionärer, främst kvinnor, berättar hur de tvingas leva på några få tusenlappar varje månad.

Hur svårt det är att köpa presenter till barnbarnen.

Att pengarna inte räcker till ens liter mjölk i slutet av månaden.

Hur allt inhandlas på extrapris och att de sällan eller aldrig kan sätta guldkant på tillvaron.

Och att de har ont i magen av den ständiga oron. Att något händer med bostaden, att glasögonen går sönder eller ett tandläkaringrepp kan innebära kris i plånboken.

Så säger pensionärerna

– Situationen är ohållbar. Psyket tar så otroligt mycket stryk, det är riktig fattigdom, säger Margareta Eddeborn, 65, i Karlstad.

Mariana Envall i Skarpnäck, Stockholm, är nybliven pensionär. Hon blir mörkrädd när hon kollar i pensionskuverten och är nu orolig att hon inte kommer lyckas behålla sitt radhus.

– Jag hade tänkt fortsätta jobba. Ska mitt liv i stället ta slut nu vid 64? säger hon.


LÄS MER: Har inte råd att sluta jobba – blir fattigpensionär 


Birgitta Larsson, 74, hade hoppats att hon skulle ha någon att dela livet med på ålderns höst. I stället lever hon ensam och har sällan råd med annat än det nödvändiga.

– Jag har valt bort att prenumerera på lokaltidningen. Det blir för dyrt, säger hon.


Var femte är fattigpensionär

• 18,2 procent av dem som är 65 år och äldre levde under fattigdomsgränsen 2015. Föregående år var andelen 16,5 procent.

• Andelen fattiga pensionärer ökar snabbt. 2005 levde bara 10,1 procent av pensionärerna under fattigdomsgränsen.

• EU:s gräns för risk på fattigdom är 60 procent av medianinkomsten, det vill säga cirka 12 100 kronor i månaden.

• Enligt Eurostat levde cirka 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom 2015. Enligt SCB – som använder sig av andra mätmetoder – var siffran 302 000.

Källa: Eurostat, SCB


Christina Rogestam säger att 75 procent av de 355 000 svenska pensionärer som ligger under gränsen för risk för fattigdom är kvinnor.

– Många av dem har jobbat inom vård och omsorg, jobbat deltid i perioder eller slitit med delade turer. De har kanske jobbat i 40 år men med så låga löner att de också får låga pensioner.

Pensionsgruppen utreder grundpensionen

Av de män som ligger under fattigdomsgränsen har många varit småföretagare.

Nu kräver SPF seniorerna att något sker.

– Vi har tjatat på pensionsgruppen. Det räcker inte med att de jobbar mot jämställda pensioner som ger effekt om 20 år, de som lever med de här ekonomiska besvären behöver förändring nu. Det är bråttom, säger Christina Rogestam.


LÄS MER: Allt fler gamla i Sverige riskerar fattigdom 


Den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen ser nu över hela grundskyddet i pensionen.

SPF seniorerna hoppas på en snabb höjning av bostadstillägget och minskning av skatten.

– Det är det enklaste. Man måste också göra något åt garantipensionen men den får inte bli högre än inkomstpensionen så att en Kronblom som har legat på soffan hela livet får mer än någon som har jobbat, säger Rogestam.