Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18 åtalas för insiderbrott i Ica-härva

18 personer åtalas för insiderbrott i ICA-härvan
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

18 personer åtalas misstänkta för insiderbrott i en härva inom Ica i Syd- och Mellansverige, meddelar Ekobrottsmyndigheten.

Åklagaren yrkar även på att över 20 miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

Tolv av de misstänkta åtalas för grovt insiderbrott, övriga sex för brott av normalgraden.

Alla de huvudmisstänkta är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. De övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till dem.

Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, tror att någon i Icas förbundsstyrelse läckte information om att det fanns ett bud på att köpa ut Ica från börsen.

– Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, säger Pontus Hamilton.

Allvarligaste fallet hittills

Hamiltons kollega Jonas Myrdal har tidigare sagt att han bedömer fallet som det hittills mest allvarliga fallet av insiderbrott i Sverige.

De 18 tilltalade har enligt åklagaren gjort vinster på allt från tiotusentals kronor upp till miljontals kronor på brottsligheten.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund, säger i ett pressmeddelande:

– Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. Icas ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder. Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i Ica-handlarnas förbund påverkas naturligtvis även vi, och Icas varumärke, av denna situation.

Så många brott anmäldes i Sverige 2022