Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-årige Jack startade eget företag på fritiden

Se bloggarens bästa tips när man jobbar hemifrån
Nu satsar Jack
Foto: Emma Berggren
Så här ser det ut inuti.
Foto: Emma Berggren

Jack Berggren, 15, har alltid velat starta eget företag. Förra sommaren fick han idén om att öppna en obemannad butik vid namn 24 Food. 

Nu har tanken blivit verklighet. 

– Det här är något jag alltid tyckt varit skitkul, det är det roligaste som finns, säger han. 

Hela sin uppväxt har Jack Berggren, 15, varit intresserad av företagande. Redan som sexåring började han sälja saft och bullar för att senare sälja vattenslangar åt en lokal fabrik i hembygden Ekeby-Almby, i Örebro. 

Ett tag tog han även beställningar och levererade frukost till hushåll på lördagsmorgnarna. 

Förra sommaren fick han idén om att starta en obemannad butik vid namn 24 Food. Det var när han skrollade på Facebook och såg ett liknande koncept från Kina som tanken väcktes. 

– Då drog jag samma parallell med samhället jag bor i, i Ekeby-Almby, att det saknas matbutiker men att det inte riktigt funnits någon ekonomi för att det ska kunna gå runt, säger Jack Berggren. 

Jack utanför sin egen speciella butik.
Foto: Emma Berggren

Med en familj som har mycket kunskap inom eget företagande och en morbror som delägare i företaget 24 Food, har han kunnat göra mycket på egen hand med hjälp av deras råd. 

– Lite tid har det tagit så klart men jag har lärt mig att portionera upp tiden. Det går bra i skolan och jag har bra betyg där, men jag har nog lagt ett par timmar varje dag på detta, säger han. 

Jack arbetar ensam i butiken 

Butikerna, som är ombyggda containrar, öppnade för första gången i förra helgen i hans egen hembygd. Den andra butiken är planerad att öppna den 9 maj i Lanna, i Lekeberg. 

I butiken är det bara han som jobbar med att ställa upp varor och de nya leveranserna. Att den annars är obemannad 24 timmar om dygnet, kan han känna lite oro över. 

– Det klart man är lite orolig över stöld, det finns ingen som kan sätta stopp för såna grejer. Men vi har bra övervakningssystem, säger han. 

För att handla i butiken börjar man med att ladda ner en app och där skaffar man ett konto. Det är via mobilen man öppnar butiken. 

– Så det är butikens nyckel kan man säga, säger han. 

Framtidsplanerna: att bli största aktören 

Responsen han fått på de obemannade butikerna har nästan bara varit positiv. Nu blickar han framåt och har stora planer för framtiden. 

– Målet är att bli den största aktören på marknaden så småningom, men så klart finns det lite mer att göra. Vi vill få in fler investerare och fler som bedriver sina egna obemannade matbutiker inom 24 Food. 

Nu tittar de på möjligheterna att kunna starta en franchise av företaget. På sikt är tanken att hyra ut idén till andra som är intresserade av att starta obemannade butiker.

Till hösten börjar Jack på gymnasiet. Där är det tänkt att han ska gå ekonomilinjen. Att kunna bedriva egna butiker på fritiden är något han trivs med. 

– Det här är något jag alltid tyckt varit skitkul, det är det roligaste som finns. 

Han pratar inte så mycket med vännerna om sitt jobb utanför skolan, utan vill för tillfället ha det som fritidssyssla. Men att jobba med det här i framtiden är självklart.

– Målet är att utveckla det så mycket jag kan sen får det gå som det går. Roligt med resan liksom.