Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14 spelbolag granskas – efter nya spellagen

Den nya lagen ställer bland annat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel.
Foto: Pedro Salaverria

Sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet har Konsumentverket inlett granskningar mot 14 spelbolag för otillbörlig spelreklam, rapporterar Dagens industri.

På tiden, tycker Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

– Vi ser på våra föreningar runtom i landet att våra besökarantal ökar alldeles för fort. Vi har svårt att hantera det, säger han.

Enligt den nya spellagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, krävs en officiell licens för att bedriva spel om pengar i Sverige. Lagen ställer bland annat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel.

Efter lagens införande har anmälningarna strömmat in till Konsumentverket. Oftast handlar de om att spelbolagen brustit kring marknadsföringen. Enligt Dagens industri har 14 spelbolag sedan årsskiftet granskats för sin reklam. Bland dem finns Leovegas, Hero Gaming och produktionsbolaget Perfect Day Media.

Parallellt har den statliga tillsynsmyndigheten Spelinspektionen inlett tillsyn mot bolag som uppges locka med bonuserbjudanden som ”riskerar att locka spelare med problem att upprätthålla sitt spelande på ett sätt som kan anses ohälsosamt”. Det skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande.

”Ständigt utsatta för den här frestelsen”

Samtidigt har civilminister Ardalan Shekarabi (S) hotat med nya, tuffare regler och sanktioner om inte branschen upphör med sin aggressiva marknadsföring.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund, välkomnar tillsynen. 

– Jag tycker att det är alldeles för mycket spelreklam, vilket jag tror att de flesta håller med om. Sen om det rättsligt går att bevisa det, det är en jättesvår fråga.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

Han menar att spelreklamen är ett stort problem för dem som har ett spelberoende och ställer sig frågan hur samhället skulle reagera på en lika aggressiv reklam för alkohol.

– De blir ständigt utsatta för den här frestelsen. Tänk dig en alkoholist som hela tiden får ett erbjudande: ”Kom till oss så får du en flaska vin, inga konstigheter”. 

– Och tänk på alla nya som hamnar i det här. Vi ser på våra föreningar runtom i landet att våra besökarantal ökar alldeles för fort. Vi har svårt att hantera det.

Konsumentverket har fått extra pengar för att hinna med arbetet. Granskningen kan leda till att spelbolagens reklam förbjuds och att Konsumentverket skickar in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

Även branschen välkomnar tillsynen

Även Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation, Sper, är positiv till tillsynen från Konsumentverket och Spelinspektionen.

Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation.

Hon påpekar dock att ett måttfullhetskrav gällande spelreklam infördes redan för två år sedan och tycker att det är synd att ingen rättslig vägledning har kommit under den tiden.

– Det hade varit önskvärt om det hade kommit praxis under de här åren. Vi har försökt att själva tolka måttfullhetsbegreppet, men om den ansvariga myndigheten visar vad som är korrekt och inte, så underlättar det, säger hon.


De granskas av Konsumentverket

Bolagen som granskats sedan årsskiftet, enligt Dagens industri:


Spooniker Ltd

Hero Gaming Ltd

Perfect Day Media AB

MT SecureTrade Ltd

Skill On Net Ltd

Snabbare Ltd

888 Sweden Ltd

Expekt Nordics Ltd

Zecure Gaming Ltd

Genesis Global Ltd

Premiergaming Ltd

Mandalorian Technologies Ltd

Leovegas Gaming

Elec Gaming (dotterbolag till svenska Global Gaming, som står bakom Ninja Casino)