Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

11 frågor och svar om valutan bitcoin

När banken Lehman brothers kraschade 2008 kastades finansvärlden in i en djup kris. Ur detta föddes den oberoende valutan bitcoin.
Foto: MICHEL EULER / AP
Bitcoins är en digital valuta. De här poletterna används inte som betalmedel.
Foto: RICK BOWMER / AP

Den som köpte bitcoin 2009 för en hundralapp kan i dag kalla sig mångmiljonär.

Trots stora svängningar under 2018 håller Bitcoin greppet som den starkaste kryptovalutan.

Men vad är då denna kryptovaluta och hur kan man köpa bitcoin?

I september 2008 drabbades världen av en finanskris när Lehman Brothers, en av USA:s största banker, gick i oväntad konkurs. Husägare och småsparare drabbades hårdast när hela finansvärlden drogs ner mot ett svart hål.

Ur denna kris föddes idén till bitcoin, en virtuell valuta, som skulle fungera oberoende av finansiella institut och banker. Bitcoin var varken styrd av någon regering eller bank, utan helt baserad på användarnas förtroende och datorer. Kursen på bitcoin hittar du på den här sajten för valutor.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta. Det finns inga sedlar eller mynt. Det är en virtuell valuta som lagras i en plånbok på datorn, din eller någon annans.


LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla 


Hur köper jag bitcoin?

Det finns ett antal marknader på nätet där du kan köpa bitcoin och betala med vanliga pengar. I och med att Bitcoin nu introducerats på CBOE (Chicago Board Options Exchange) går det att köpa och sälja bitcoin där. Under första dagen steg priset från 15 000 dollar till 17 000 dollar, eller 127 000 kronor till 144 000 kronor. En ökning med 13 procent. Ett år senare i oktober 2018 kostade 1 bitcoin cirka 60 000 kronor.

Hur säljer jag bitcoin?

Det finns marknader för det också. Men det är betydligt krångligare att sälja än köpa, om du inte använder Chicagobörsen. Det går också att handla för bitcoin, men antalet affärer som tar emot bitcoin är litet och utbudet begränsat.


LÄS MER: Bitcoinmiljardärerna Winklevoss dollarlycka 


Finns det problem med bitcoin?

Det finns flera och ganska stora problem. Ett är att många har använt bitcoin för att handla med illegala varor. Med bitcoin kan en anonym köpare beställa vapen, narkotika och illegala tjänster som mord, genom att skicka kryptovaluta till en annan anonym mottagare.

Handeln, som tidigare förekom genom den underjordiska näthandeln "Silk Road", fick myndigheterna i USA att ta till med hårdhandskarna. Bland annat förbjöds all handel med bitcoin i New York och grundaren av "Silk Road", Ross Ulbricht, dömdes till livstids fängelse för bland annat mord.

Efter domen 2013 har "Silk Road" återuppstått och är nu i version 3.1, där säljare bjuder ut allt från hackade Netflixkonton till förfalskade pengar och tung narkotika, att betalas med bitcoin.

Kan jag ångra en överföring med bitcoin?

Nej. Bitcoin som skickats är borta. 

Vad händer om datorn dör eller blir stulen?

Dina bitcoin ligger i plånboken på datorn. Du är ombedd att göra backup ofta, för kraschar datorn, eller om den digitala plånboken försvinner, ja då är pengarna borta.

Du kan överlåta din plånbok till tredje part. Nackdelen är att företaget kan utsättas för stölder eller konkurs och då är pengarna borta. Detta hände tradingsajten Mt Gox som hanterade 70 procent av all handel och gick i konkurs 2014. Då hade företaget försnillat 850 000 bitcoin, till ett dåtida värde av runt 400 miljoner kronor. 

Dina pengar är inte skyddade vid en konkurs, vilket de skulle vara om du hade dem i en svensk bank som omfattas av insättningsgarantin.

LÄS MER: Hackare stal bitcoin för nära 600 miljoner 

Kan hackare stjäla mina bitcoin?

Ja, det har hänt att bitcoin stulits av hackare. Men säkerheten är omfattande och svår att forcera. För att bitcoin ska byta ägare skickas den digitalt och hårt krypterad över nätet. Överföringen måste bekräftas ett stort antal gånger innan den träder i kraft, vilket kan ta 15 minuter. 

Transaktionerna är öppna, vilket betyder att alla i princip kan övervaka överföringarna. Plånböckerna är däremot hemliga, även för myndigheterna.

Ryska finansdepartementet varnade i augusti 2017 för att bitcoin var ett ekonomiskt pyramidspel.
Foto: RICK BOWMER / AP

Vem skapade bitcoin?

Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto som är en pseudonym. Få känner till Nakamotos rätta identitet. 

2016 gick den australiske entreprenören Craig Wright ut i en intervju för BBC och berättade att han var Nakamoto. Som bevis kunde han visa den första transaktionen, 10 bitcoin som skickades till krypto-experten Hal Finney i januari 2009. Enligt Wright var Finney en av ingenjörerna som hjälpte Craig Wright att skapa bitcoin. 

Många har dock ifrågasatt Wrights påstående. Andra tror att det är spelutvecklaren och kryptologen Hal Finney som är pappa till bitcoin. I dokumentären Banking with Bitcoins på Netflix förnekade han uppgiften innan han gick bort i ALS.

LÄS MER: Nu träder skaparen bakom bitcoins fram 

Varför ökar bitcoin i värde?

Nackdelarna med bitcoin tycks väga över, ändå har bitcoin blivit allt dyrare, år från år. I december 2016 sprängde bitcoin 1 000-dollargränsen. I maj 2017 kostade en bitcoin 2 000 dollar.  Under augusti 2017 har kursen ökat från 2 800 dollar per bitcoin till 4 700 dollar, enligt Veckans Affärer Finans. I mars kostade en bitcoin drygt 8 000 dollar efter att ha peakat under vintern på 16 000 dollar.

Tidningen Fortune förklarar varför bitcoin ökar i värde. De pekar på tre faktorer. 

1. Världen har ett sug efter en digital valuta.

2. Japan och Kina. Den japanska regeringen accepterade bitcoin i april 2017 som en regelrätt valuta. Kinesiska myndigheter har länge haft en hatkärlek till bitcoin, men nu tycks Kina vara mer välvilligt inställd till bitcoin. 

3. Hype. När många skriver om bitcoin ökar intresset och med det kursen. Uppgången är nu nästan hysterisk. Men den som varit med förr vet att bitcoin tappat värde tidigare. 

Från sajten bitcoin.valutasek.com

Ska man investera i bitcoin?

Kommer bubblan att spricka, eller fortsätter bitcoin att öka i värde? 

Ansedda Forbes råder sina läsare att undvika bitcoin om du inte är en professionell trader, eller gambler. Forbes säger att det inte finns något värde i sig i bitcoin, mer än användarnas förtroende. 

– Det är mer av en tulpanfeber än en riskfri investering, skriver tidningen och refererar till tulpanhysterin som drabbade Holland på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än en lantgård. 

Avanzas sparekonom Claes Hemberg sade till Dina Pengar att man kan lika gärna satsa pengarna på Solvalla som att investera i kryptovalutan.

Den som vill följa bitcoins kurs kan se den bland annat på bitcoin.valutasek.com.


LÄS MER: Hackarna kräver HBO på miljoner 

Hur skapas nya bitcoin?

Problemet med vanliga pengar är att en stat kan i princip trycka upp hur många sedlar de vill. Det skapar inflation och värdefall. 

Bitcoin är en kryptovaluta där det satts ett tak på 21 miljoner bitcoin. Alla finns inte i omlopp än utan skapas med hjälp av så kallad mining. Användare upplåter sina datorer för att genomföra beräkningar och överföringar. Vid lyckade beräkningar delas nya bitcoin ut som belöning. Belöningen minskar successivt för att handeln med bitcoin inte ska slå i taket förrän 2040. 

LÄS MER: Burger King lanserar en rysk kryptovaluta