Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 tips: Så jobbar du bäst och effektivast hemifrån

Allt fler anställda jobbar hemifrån för att om möjligt minska spridningen av coronavirus.

Man slipper exponeras för smittorisker i kollektivtrafiken och på jobbet.

– Alla företag måste nu agera snabbare än myndigheterna, säger Nicklas Storåkers, vd på företaget Pricerunner som halverat arbetsstyrkan på kontoren.

Med en dator, mobiltelefon och internetuppkoppling kan många arbetsuppgifter skötas hemifrån. Lägg till videokonferenser och andra tekniska lösningar och det är inte nödvändigt att gå till arbetsplatsen, åtminstone på kort sikt.

Det gäller självklart inte alla yrken. På Pricerunner, prisjämförelsetjänst på nätet med 140 anställda i Sverige och Danmark, har man infört ett slags tvåskift. Då indelas de anställda i två lag.

”Kan inte vänta på politikerna”

Det ena laget arbetar hemifrån och ett det andra arbetar från kontoret. Teamen arbetar en vecka i taget hemifrån respektive från kontoren. Inför bytet rengörs och desinficeras kontoren ordentligt. Två gånger dagligen desinficeras samtliga dörrhandtag, kranar, gemensamma bänkar, hissknappar på kontoret, uppger vd:n Nicklas Storåkers.

– Olika bolag har olika förutsättningar. Inom tjänstebolag som Pricerunner har alla bärbara datorer och kan arbeta hemifrån. Andra bolag har andra förutsättningar och vi kan inte vänta på att politikerna ska diktera villkoren för hur vi alla ska arbeta.


Tio tips för att jobba effektivt hemma

 1. Identifiera vilka uppgifter du måste få gjorda

Gör en lista i slutet av varje arbetsdag med ett par uppgifter som ska göras under morgondagen. Det kan vara något kortare på 1-3 saker. Se till att få dessa gjorda direkt på morgonen för att både komma igång och ha en plan för dagen.

 2. Ställ in dig på jobb

Gör dig redo för jobbet som vanligt. Ät frukost, klä på dig och gör dina vanliga morgonrutiner. Pyjamas och badrock är de största hoten mot produktivitet och kreativitet.

3. Identifiera distraktioner och eliminera dem

Distraktioner är ett klick bort på en dator eller telefon. Jobbar du hemma är de lättare att falla tillbaka på än på jobbet. Identifiera dina distraktioner, som Youtube, Facebook, nyhetssidor och liknande och acceptera att du helt enkelt får blockera dem eller radera de apparna under den här tiden.

4. Skapa ett jobbutrymme

Du behöver en dedikerad arbetsplats hemma. Ditt sovrum eller vardagsrum är ofta dåliga val, då din hjärna förknippar dem med annat än jobb. Har du inte möjlighet, eller redan förberett, ett arbetsrum är ett rent och undanplockat köksbord ett bra alternativ. Är andra familjemedlemmar hemma behöver du vara tydlig med att du behöver arbetsro.

 5. Undvik besök från vänner och familj

Under arbetstimmar ska hemmet vara en no-go-zon för familj och vänner i så stor utsträckning det går. Ibland kan du behöva vara väldigt tydlig med det för att få arbetsro.

 6. Var online och tillgänglig

Kolla mailen, var online på jobbets chattverktyg, slå på ringsignalen på din telefon (men slå av onödiga notisljud). Se till att vara tillgänglig även när du är hemma.

 7. Ta en promenad

Det är lätt att fastna i jobbet, särskilt om du jobbar hemma. Se till att komma ut på en halvtimmes promenad varje dag för att röra på dig.

8. Planera lunch i förväg

Det är förvånansvärt lätt att glömma bort mat när du jobbar hemma. Se till att ha matlådor förberedda eller rester från gårdagen som du snabbt kan göra i ordning när det är lunchdags.

9. Skjut upp hushållsarbete

Tvätt, disk, dammsugning och liknande är inget du ska ägna dig åt under arbetstimmar, punkt. Även om du är hemma ska det vara glasklart för såväl dig som eventuell partner.

10. Fira på fredag eftermiddag

Fredagseftermiddagar får vara lite mer avslappnade även hemma. Spela hög musik, gör lite popcorn, ät en kaka eller drick en läsk.


Därför skiljer sig siffrorna från land till land.