10 000-tals svenskar drabbade av bluff-sms

Tiotusentals svenskar har fått bluff-sms från "Anders".
Foto: Skärmavbild
Sms:en påstår att 3 780 kronor har skickats – och till bedrägeriet hör en länk.
Foto: Skärmavbild
"Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri" säger Mona Vikström, som nu vill varna andra.
Foto: Privat

Mona Vikström, 52, i Arvika fick ett sms: "Anders har skickat 3 780 kronor. Klicka här för att acceptera".

– Det är klart att jag inte gjorde, säger hon.

10 000-tals svenskar har fått samma bluff-sms, men teleoperatören Telia Sonera hävdar att numren inte är deras och gör därför – ingenting.

De senaste dagarna har Facebook översvämmats av varningar från människor som har fått sms från "Anders". Budskapet är exakt likadant som till Mona Vikström, och sms:et kommer från minst fem olika mobilnummer registrerade hos Telia Sonera.

– Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri. Men jag tänker att det är lätt att gå på, särskilt om man känner någon Anders. Det är ju personligt utformat, och det är någon som har ditt telefonnummer.

– De som spelar på trav och lotto tillsammans kan tänka att det är någon vinst de har missat. Och kanske de riktigt unga, och de riktigt gamla, och de som har det sämre ställt kan lockas att klicka, säger Mona Vikström.

Minst 15 000 drabbade av bluffen

Bara genom att söka på fem av dessa mobilnummer på Hitta.se går det att se att minst 15 000 människor de senaste dagarna har försökt ta reda på vem abonnenten är. Men det kan givetvis vara många, många fler som har fått sms:et.

Peter Forsman på IIS, Internetstiftelsen i Sverige, är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Han har för Expressens räkning undersökt vad som händer om man klickar på länken – och vilka som ligger bakom.

– Det som händer är att en video autostartas. Den ska övertyga dig om att ta nästa steg, och få tillgång till hemlig information, och i slutändan så ska du av fri vilja stoppa in en massa pengar som de lovar ska förvandlas till ohyggligt mycket pengar. Ett erbjudande ”bara för dig”, förklarar Peter Forsman.


LÄS OCKSÅ: Apples ödesdag är här – Iphone 7 presenteras


Om man råkar klicka på länken och hamnar på sidan finns det bara en sak att göra, säger Peter Forsman:

– Stänga den!

Datorprogram fejkar telefonnummer

Peter Forsmans undersökning av mobilnummer, webbsidor och domäner leder till ett företag i Storbritannien och vidare till ett annat bolag i Israel.

– Så har man då skaffat mobilnummer i respektive land man opererar i och skickar sms-spam med falska budskap, avsedda att få mobilanvändare att klicka på en länk. Och där väntar bedrägeriet, förklarar han.

Flera personer som har fått sms från "Anders" har anmält detta till Telia Sonera på företagets Facebooksida, och begärt att de spärrar numren. Men teleoperatören hävdar att numren inte behöver vara deras.

– Det här är ingenting vi direkt kan göra någonting åt. Det finns i dag datorprogram som gör att det ser ut som om ett sms kommer från ett visst avsändarnummer. De vill verka så trovärdiga som möjligt. Vårt ansvar är att varna våra kunder, och där måste vi vara tydliga, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Telia.

– Vi ser alltid allvarligt på om våra tjänster används på ett otillbörligt sätt och om det går så polisanmäler vi alltid och ser till att abonnemanget stängs.