Zuckerberg skänker 99 procent av aktierna

Facebooks skapare Mark Zuckerberg har blivit far till en dotter.
Foto: Paul Sakuma
Han lovar även att han kommer skänka 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet i ett inlägg på Facebook.
Foto: Facebook

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg skänker sin förmögenhet till välgörenhet.

På tisdagskvällen meddelade han att han och hustrun kommer att investera 99 procent av sitt aktieinnehav - värt motsvarande 390 miljarder kronor - i en bättre värld.

Samtidigt avslöjade Zuckerberg att han och hustrun Priscilla Chan blivit föräldrar till dottern Max.

Mark Zuckerberg, 31, har länge dominerat listorna över världens yngsta miljardärer. Ansedda Forbes rankar honom för närvarande som sjunde rikast i världen.

Men nu avser den stormrike Facebook-grundaren att öppna plånboken och dela med sig av rikedomarna.

På tisdagskvällen meddelade han - naturligtvis i ett inlägg på Facebook - att han och hustrun Priscilla Chen har startat en stiftelse som ska verka för jämlikhet bland världens barn, med extra fokus på utbildning, sjukvård och samhällsbyggande.

Och stiftelsen lär inte sakna resurser. I uttalandet på Facebook skriver Zuckerberg:

"Vi kommer att ge 99 procent av våra Facebookaktier - för närvarande omkring 45 miljarder dollar (390 miljarder svenska kronor reds anm) - under vår livstid för att främja detta mål. Vi vet att det är ett litet bidrag jämfört med alla de resurser och kompetenser som redan jobbar med de här frågorna. Men vi vill göra vad vi kan och jobba sida vid sida med andra."

Avslöjar: Blivit pappa

Beskedet lämnas på förekommen anledning. Det lämnas i form av ett brev som är adresserat till hans nyfödda dotter Max.

Det är ett brandtal där Zuckerberg uppmanar till långsiktiga investeringar, satsningar på teknologi och till att våga testa och eventuellt göra fel i dag för att få en bättre morgondag. Allt för att nå en jämlik värld där människor, och framför allt barn, kan nå sin yttersta potential.

Inlägget spreds som en löpeld på nätet och efter en halvtimme hade en kvarts miljon användare varit inne och gillat det.

De senaste åren har flera andra av världens rikaste människor meddelat att de under sin livstid kommer att skänka i stort sett hela sina förmögenheter till välgörande ändamålen. Två kända exempel är Microsoftgrundaren Bill Gates och affärsmannen Warren Buffett, världens rikaste respektive tredje rikaste man.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!