Facebooks skapare Mark Zuckerberg har blivit far till en dotter. Foto: Paul SakumaFacebooks skapare Mark Zuckerberg har blivit far till en dotter. Foto: Paul Sakuma

Facebooks skapare Mark Zuckerberg har blivit far till en dotter.

 Foto: Paul Sakuma
Han lovar även att han kommer skänka 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet i ett inlägg på Facebook. Foto: FacebookHan lovar även att han kommer skänka 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet i ett inlägg på Facebook. Foto: Facebook
Han lovar även att han kommer skänka 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet i ett inlägg på Facebook. Foto: Facebook

Zuckerberg skänker 99 procent av aktierna

Publicerad

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg skänker sin förmögenhet till välgörenhet.

På tisdagskvällen meddelade han att han och hustrun kommer att investera 99 procent av sitt aktieinnehav - värt motsvarande 390 miljarder kronor - i en bättre värld.

Samtidigt avslöjade Zuckerberg att han och hustrun Priscilla Chan blivit föräldrar till dottern Max.

Mark Zuckerberg, 31, har länge dominerat listorna över världens yngsta miljardärer. Ansedda Forbes rankar honom för närvarande som sjunde rikast i världen.

Men nu avser den stormrike Facebook-grundaren att öppna plånboken och dela med sig av rikedomarna.

På tisdagskvällen meddelade han - naturligtvis i ett inlägg på Facebook - att han och hustrun Priscilla Chen har startat en stiftelse som ska verka för jämlikhet bland världens barn, med extra fokus på utbildning, sjukvård och samhällsbyggande.

Och stiftelsen lär inte sakna resurser. I uttalandet på Facebook skriver Zuckerberg:

"Vi kommer att ge 99 procent av våra Facebookaktier - för närvarande omkring 45 miljarder dollar (390 miljarder svenska kronor reds anm) - under vår livstid för att främja detta mål. Vi vet att det är ett litet bidrag jämfört med alla de resurser och kompetenser som redan jobbar med de här frågorna. Men vi vill göra vad vi kan och jobba sida vid sida med andra."

Avslöjar: Blivit pappa

Beskedet lämnas på förekommen anledning. Det lämnas i form av ett brev som är adresserat till hans nyfödda dotter Max.

Det är ett brandtal där Zuckerberg uppmanar till långsiktiga investeringar, satsningar på teknologi och till att våga testa och eventuellt göra fel i dag för att få en bättre morgondag. Allt för att nå en jämlik värld där människor, och framför allt barn, kan nå sin yttersta potential.

Inlägget spreds som en löpeld på nätet och efter en halvtimme hade en kvarts miljon användare varit inne och gillat det.

De senaste åren har flera andra av världens rikaste människor meddelat att de under sin livstid kommer att skänka i stort sett hela sina förmögenheter till välgörande ändamålen. Två kända exempel är Microsoftgrundaren Bill Gates och affärsmannen Warren Buffett, världens rikaste respektive tredje rikaste man.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen