Mark Zuckerberg ställs till svars för Cambridge Analytica-skandalen. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARISMark Zuckerberg ställs till svars för Cambridge Analytica-skandalen. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Mark Zuckerberg ställs till svars för Cambridge Analytica-skandalen. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Det var under andra dagen av utfrågningar i kongressen som Facebooks föregångare "Facemash" kom på tal. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARISDet var under andra dagen av utfrågningar i kongressen som Facebooks föregångare "Facemash" kom på tal. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Det var under andra dagen av utfrågningar i kongressen som Facebooks föregångare "Facemash" kom på tal. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Zuckerberg får en känga – av skolkamrat på Twitter

Publicerad

WASHINGTON. Hur Facebook startade?

Fråga Mark Zuckerbergs kvinnliga skolkamrater från Harvard.

– ”Minns ni den där gången…”, skriver Moira Weigel i en osande tweet som fått 16 000 likes. 

Alla som såg kongressens utfrågning av Facebookgrundaren Mark Zuckerberg kunde höra honom referera till sitt ”dorm på Harvard” – elevrummet på Kirkland House där allt började. Han påminner gärna om den enorma resan företaget gjort och flera kongressledamöter började sina frågor med att hylla Zuckerbergs entreprenörskap som en ”American dream”.

Men när en av ledamöterna gick ännu längre tillbaka i tiden och frågade om det som brukar kallas Facebooks föregångare – Facemash – var Mark Zuckerberg inte längre lika positiv. 

Facebooks grundare Mark Zuckerberg får nu en känga av en gammal skolkamrat på Twitter.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Det var republikanen Billy Long från Missouri som tog upp sajten, som Zuckerberg startade för nästan 15 år sedan, där personer jämfördes utifrån hur attraktiva de var.  

– En fråga jag skulle vilja fråga innan jag börjar min utfrågning: Vad var Facemash och är den fortfarande uppe? 

Zuckerberg log besvärat, skriver sajten Slate innan han började förklara sig:

– Facemash var en skämtsida som jag lanserade i mitt collegerum innan jag startade Facebook.

 

LÄS MER: Mark Zuckerberg själv drabbad i dataskandalen 

 

Osande tweet har delats tusentals gånger

Zuckerberg sa också att sajterna inte hade med varandra att göra och att filmen ”The Social Network” från 2010 felaktigt spridit en viss bild. 

– Det var en film om detta, eller som skulle handla om detta. Den påstod att Facemash på något sätt var relaterad till utvecklingen av Facebook men så är det inte.

 

https://twitter.com/moiragweigel/status/983043021359976449

 

Men åtminstone en av hans gamla skolkamrater har inte glömt hur det började – och hur hon upplevde det.

– Går förbi mitt gamla rum på Kirkland House. Hey, minns ni den där gången några pojkar hackade vår collegekatalog och satte våra ansikten på en sajt så att andra pojkar kunde bedöma om vi var söta, och sedan blev rikaste i världen, skriver hon.

Tweeten har hittills fått 16 000 like och delats nästan 4 000 gånger.

LÄS MER: Senatorn känga fick Zuckerberg att skratta 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen