Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zorns "Sommarnöje" blev Sveriges dyraste tavla

Det här är Sveriges dyraste tavla.
En svensk samlare köpte Anders Zorns akvarell "Sommarnöje" i går på Stockholms Auktionsverk för 29 475 000 kronor.

FAKTA

Målaren Anders Zorn


Föddes 1860. En av Sveriges mest uppskattade och högst värderade konstnärer. Mest känd som porträttmålare, målade bland annat av tre amerikanska presidenter. Även beundrad för sitt sätt att måla vatten. Dog 1920.

- Det var minst tio som bjöd. Jag har aldrig varit med om en liknande budgivning på den här nivån förr, säger Anna Hamilton på Auktionsverket.
Tavlan målades 1886 på Dalarö av den då 26-årige Zorn och föreställer konstnärens nyblivna hustru Emma och lotsen Carl Gustav Dahlström.
Tavlan klubbades för 26 miljoner, det är dubbelt så mycket som den hittills dyraste Zornmålningen. 1989 klubbade Beijer "Hämta vatten" och Bukowskis "Naken under en gran" för 13 miljoner.
Tidigare dyraste svenska tavlan är enligt Stockholms auktionsverk August Strindbergs "Underlandet" som klubbades 1990 för 22,4 miljoner kronor.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!