Zara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto. Foto: /All Over PressZara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto. Foto: /All Over Press
Zara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto.  Foto: /All Over Press
I ett inlägg uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.I ett inlägg uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.
I ett inlägg uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.
Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.
Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.
17-åriga Zara Larsson uppträdde på Allsång på Skansen i somras. Foto: Simon Hastegård17-åriga Zara Larsson uppträdde på Allsång på Skansen i somras. Foto: Simon Hastegård
17-åriga Zara Larsson uppträdde på Allsång på Skansen i somras. Foto: Simon Hastegård

Zara Larssons vädjan: Skippa julklapparna

Publicerad

Artisten Zara Larsson uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.

Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.

– Jag tycker att man verkligen ska värdera hur man ser på julen och vill ha ut av den, vad som är viktigt, säger hon.

Zara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto. Och hon tar ofta sociala medier till hjälp för att sprida sina olika budskap. Det senaste handlar om julen och den konsumtionshets som råder. Artisten tycker att vi borde skippa julklapparna i år till förmån för något viktigare.

"Jorden är trasig och blöder. Folk dör runtom oss. Vi säger att vi inte kan ta in fler flyktingar, att vi inte har råd, samtidigt som vi svenskar spenderar 75 miljarder kronor i december inför julen. 75 miljarder. Istället för att köpa en trött jävla tröja till mamma som ändå kommer ligga och samla damm i garderoben så lägger jag hellre 300 kronor på vattenreningstabletter och räddar liv. Det är vad jag önskar mig!", skriver hon och tipsar om Unicef, som likt andra välgörenhetsorganisationer erbjuder annorlunda julklappar till förmån för exempelvis världens barn.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: IT-utbildningarna där kvinnor kan få gratis studielån.

 

Och hennes initiativ hyllas av Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Jag tycker att man verkligen ska värdera hur man ser på julen och vad vill ha ut av det, vad är viktigt. Vad kommer jag ihåg från förra årets jul? Var det julklapparna eller något annat som stack ut, det tycker jag är viktigt att fundera över, säger hon och fortsätter:

– Men man ska inte glömma bort i att det finns en glädje att ge bort saker till andra som man tycker om. Hon har absolut rätt i att man kan lägga pengarna på något som betyder något. Att man funderar ut hur mycket pengar man vill lägga och vilken lösning man vill göra, att inte bara följa flocken.

Ingela Gabrielsson tipsar om att man till exempel kan bestämma att var och en handlar för en viss summa pengar och sedan har någon form av lek eller utlottning kring paketen för att hålla kostnaderna nere. Hon tipsar också om att, likt Zara Larssons förslag, faktiskt ge viktiga presenter i stället för att bara byta pengar.

– Om man har egna barn kan man ju ge saker som de behöver i julklapp, vilket ju inte är fel om man ändå ska köpa de sakerna.

– Man kan också ge bort ett sparande om man vill tänka framåt, eller köpa en aktie som kan bli något på lång sikt, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du mest valuta för pengarna på julbordet.

 

Pengarna man sparar in på julklappar kan man i stället använda till något större som man vet kostar lite mer.

– Det finns nog hål att stoppa pengarna i för alla, man kan ju behöva betala av på lånen till exempel. Man kanske har ett gemensamt mål i familjen, något som kostar lite mer, och då kan man spara pengarna till det, en resa kanske.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen