Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zalandos anställda larmar: ”Fängelselika” förhållanden

Senaste nytt från Di-TV.
Anställda på Zalandos lager utanför Stockholm larmar om ”fängelselika” förhållanden, rapporterar Aftonbladet.
Foto: ZALANDO
Chefer hotar anställda, smygfilmar dem med sina mobiler och övervakar dem ”minutiöst”, enligt personal som pratat med tidningen.
Foto: CLAUDIUS PFLUG / ZALANDO

Anställda på Zalandos lager utanför Stockholm larmar om ”fängelselika” förhållanden, rapporterar Aftonbladet.

Chefer hotar anställda, smygfilmar dem med sina mobiler och övervakar dem ”minutiöst”, enligt personal som pratat med tidningen.

– Det är som att kastas tillbaka till 30-talet, säger Martin Miljeteig från Transportarbetarförbundet till Aftonbladet.

Det nya larmet följer kritik mot Zalandos interna rankingsystem, där e-handelsföretaget uppmanar de anställda gradera varandras prestation på jobbet, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

En tysk forskningsstudie har visat att graderingssystemet ökar stress bland personalen, och inkräktar på deras personliga integritet.

Zalando är ett tyskt företag med huvudkontor i Berlin, men svenska Kinnevik är största delägaren och Cristina Stenbeck är styrelseordförande.

Smygfilmning och arbete under tystnad

Aftonbladet citerar ett flertal personer som arbetar, eller har arbetat, på Zalandos lager i Brunna, i Upplands-Bro, norr om Stockholm.

En person säger att personalen kallar lagret för ”fängelser” och att cheferna övervakar varje steg de tar under arbetsdagen.

En annan anställd vittnar om att chefer brukar smygfilma anställda, och att personal som arbetar på avdelningen för returer inte får prata med varandra på arbetet.

Facket: ”Brott mot god sed och lag”

Personal har även larmat Transportarbetarförbundet om missförhållandena på lagret i Brunna.

– Vi har fått signaler om att arbetsgivaren ägnar sig åt både öppen och dold övervakning av sina anställda, bland annat, säger Transportarbetarförbundets Martin Miljeteig till Aftonbladet.

– Det är naturligtvis helt förkastligt. Det är ett brott mot både god sed och lag, som jag ser det.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!