Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yrkena som hotas av artificiell intelligens

Läkarna kan andas ut när arificiell intelligens. AI, gör sitt intåg i arbetslivet. Men en förändrad arbetsmarknad är oundvikligt vid införande av Al.
Foto: / SHUTTERSTOCK
Varken statsminister Stefan Löfven eller någon som aspirerar på hans jobb behöver känna sig hotad av artificiell intelligens; AI.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Revisorsjobbet ligger risigt till när AI, artificiell intelligens, gör sitt intåg i arbetslivet.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Statsministern, läkaren eller revisorn?

Vilket jobb som ligger pyrt till vid införandet av artificiell intelligens, Al, uppdagas i en ny studie av företaget Tieto. 

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden, säger Al-specialisten Fredrik Ring. 

 Hotas ditt jobb av artificiell intelligens? Om du arbetar i kundtjänst eller IT-support, som revisor, kassör, buss- eller taxiförare är risken störst visar en ny nordisk studie av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto.

I undersökningen deltog 3000 personer från Sverige, Norge och Finland som besvarar frågor kring utvecklingen av Al, artificiell intelligens, och hur det kan tänkas påverka samhället. 

Stora omställningar

En sak är säker, en fundamental förändring i arbetsmarknaden är oundvikligt vid införande av Al med betydande nya utmaningar för arbetsförmedlingarna.  

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i allt för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner när vi i själva verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, AI-specialist och chef inom enheten för datadrivna affärer på Tieto.


Var tionde svensk rädd för arbetslöshet

Trots vetskapen om artificiell intelligens tror enbart var tionde deltagare i studien att deras eget jobb hotas. Å andra sidan bedömer majoriteten att den nya tekniken kommer att försvåra möjligheten att få jobb. 


LÄS OCKSÅ: Smarta tricket som höjer din pension


– AI kommer att kunna ersätta många funktioner och uppgifter som människor inte alls klarar av, så som avancerad dataanalys inom olika områden. Men samtidigt ökar efterfrågan på yrken och kompetens som bygger på kreativitet och mänskliga interaktioner, säger Fredrik Ring.

Bland de arbetsgrupper som kan andas ut, även om artificiell intelligens tar klivet in på arbetsmarknaden, spås läkare, lärare, sportkommentatorer, journalister och den något luddiga kategorin "min chef" ligga gott till.


LÄS MER: Elon Musk: ”AI ett hot mot mänskligheten” 

"Känsla av oro"

Studien visade även att åtta av tio svenskar oroas över frammarschen inom teknikvärlden och hur det kan komma att påverka samhället. I princip varannan svensk, 44 procent, tror inte att deras yrke kommer påverkas av teknikutvecklingen. Även om majoriteten, 71 procent, anser att utvecklingen inom Al lär gynna både vardags- och yrkesliv. 

– Det är fullt förståeligt att den nya tekniken skapar en viss känsla av oro. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den kommer att spela en viktig roll för medborgarna, till exempel inom hälso- och sjukvården, där AI redan nu hjälper till att analysera hälsodata för att skapa viktiga förebyggande åtgärder. Detta kommer att bli allt mer påtagligt i allas vår vardag framöver, säger Fredrik Ring.


Utdrag ur undersökningen (resultat för Sverige)

Topp 5

IT-support                                    33%

Bussförare/taxiförare              28%

Kassörer i matbutiker               27%

Revisorer                                      26%

Kundtjänst                                    24%


Botten 5

Advokater                                    15%

Min chef                                       14%

Läkare                                            12%

Lärare                                            12%

Sportkommentatorer              12%


Övrigt

Lokalpolitiker/kommunalråd 23%

Mäklare 21%

Statsministerrollen 19%

Journalister 18%


Källa: Tieto

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!