Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtube vinner över filmbolag – lämnar inte ut ip-adresser

Youtube vinner mål mot filmbolag.
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Målet handlade bland annat om Scary Movie 5 och är vägledande.
Foto: - - / FILMBOLAG

Youtube vinner ett vägledande mål mot filmbolag om piratkopierat material, rapporterar AP. 

Nätjätten behöver inte lämna ut ip-adresser för personer som spridit filmer via strömningstjänsten. 

Youtube behöver inte lämna över uppgifter om personer som illegalt laddat upp filmer på videoplattformen. Det beslutade EU-domstolen på torsdagen, och betonade att det måste finnas en balans mellan upphovsrätt och personlig integritet, rapporterar TT. 

Fallet handlar om ett tyskt filmbolag som hade rätt att distribuera ”Scary movie 5” och ”Parker” i Tyskland. När filmerna spreds via Youtube begärde bolaget ut ip-adresser, mejladress och telefonnummer för personer som laddat upp materialet. .

Youtube, som ägs av Google, vägrade. Och får nu alltså rätt i EU-domstolen. Domstolen slår dock fast att Youtube måste lämna ut den fysiska adressen till personerna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!