Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtube får miljardböter – samlade data om barn

Se senaste nytt från Di TV.
Youtube tvingas betala över en miljard kronor i böter. Foto: DANNY MOLOSHOK / AP TT NYHETSBYRÅN

Google-ägda Youtube tvingas betala över en miljard kronor efter att ha nått en uppgörelse med Federal Trade Commission, FTC. 

Det rapporterar flera medier. 

Företaget har samlat in data från barn i syfte att rikta annonser mot den målgruppen. 

”Google och Youtube har medvetet och olagligt övervakat, spårat och riktat annonser mot små barn i enbart syfte att annonspengarna ska fortsätta rulla in”. 

Så skriver den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC, skriver New Yorks justitieminister Letitia James i ett uttalande som Fox News tagit del av. 

Google har nu nått en uppgörelse med FTC och tvingas nu betala 170 miljoner dollar – motsvarande cirka 1,66 miljarder kronor. 

Google-ägda Youtube tvingas böta över en miljard

1,3 miljarder kommer att gå till FTC och resterande ska betalas till delstaten New York, skriver Fox News. 

Bötesbeloppet godkändes med rösterna 3-2 där samtliga ledamöter i FTC-kommissionen gick i sitt partis linje. 

I sina riktade annonser gjorde Youtube bland annat reklam för leksakstillverkaren Mattel och leksaks- och spelföretaget Hasbro. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!