Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ynette och Pia drabbas av de nya sjukreglerna

DRABBAD. Ynette Karlsson har varit sjukskriven i fem år. DRABBAD. Pia Hertonsson, 32, har en svår whiplashskada.
Foto: Ulf Ryd
Försäkringskassan hotas av kaos vid årsskiftet.
Då kommer 15 000 svenskar bli av med sin sjukersättning - och en stor del av dem väntas söka undantag från de nya reglerna.
- Tidsramarna totalt sett är snäva för att vi ska hinna göra ett bra jobb, säger Svante Borg, försäkringsdirektör på försäkringskassan.

FAKTA

Ynette Karlsson, 59, har varit sjukskriven i fem år för smärtor, en tarmsjukdom och panikångest. Tidigare har hon arbetat som undersköterska inom hemsjukvården. Nu tvingas hon ta ett nytt jobb på en loppisbutik. Men hon kommer att göra allt för att ändå försöka få sjukersättning. - Jag tror tyvärr inte att jag kommer att lyckas. Hon har blivit orolig och nedstämd av de nya reglerna. På de informationsmöte hon nyligen var på grät hälften av de närvarande personerna. - Jag vet inte hur det ska gå för mig. Det känns som man inte har tänkt igenom detta.

Pia Hertonsson, 32, har en svår whiplashskada efter en bilolycka 2004. Hon har gjort allt hon kan för att bli bättre. Hon har genomgått en operation i USA och gått till ett stort antal läkare. Trots smärtan har hon doktorerat på halvtid på Lunds Universitet. Men nu tvingas hon gå upp till heltid. När hon tidigare har gått upp i tid har hennes problem blivit mycket värre. - Då har jag fått mer värk och fått ta mer mediciner. Jag kan inte koncentrera mig när jag får så ont, säger Pia. Hon har tagit illa vid sig av de nyareglerna. - Jag är helt förstörd. Det är en oro rent ekonomiskt och det känns kränkande. - Klarar jag inte av att delta i introduktionsprogrammet får jag leva på min halva lön, säger Pia Hertonsson. Hon tror inte att hon kommer få fortsatt ersättning. - Min handläggare har inte gett mig något större hopp.

I morgon ska socialförsäkringsutskottet ta beslut om hur undantagen till de nya sjukreglerna ska se ut. Svårt sjuka som lider av vissa tumörsjukdomar eller neurologiska sjukdomar ska inte tvingas ut på arbetsmarknaden efter 180dagar, som det först var tänkt.
Men lagen om de nya sjukreglerna börjar gälla redan vid årsskiftet - och kritikerna menar nu att den knappa tidsfristen kan göra att besluten hastas fram och i värsta fall tas på felaktiga grunder.
- Det är omöjligt för försäkringskassan att göra en brabedömning på den tiden, säger Erik Ward, som tidigare var chefsjurist på försäkringskassan.
- Handläggarna kan bli så pressade att de bara ser tilldiagnosen, säger han.

"Tidsramarna är snäva"

Han tycker att att alla borde få ersättning tre månader till. Det skulle ge försäkringskassan tillräckligt med tid till att göra en riktig bedömning om vilka som ska undantas från reglerna.
- Det kommer att bli mentalt, fysiskt och ekonomiskt kaos för många, säger Gunbritt Wallström, handläggare på försäkringskassan i Gävle.
Svante Borg håller med om att trycket på försäkringskassan kommer bli hårt vid årsskiftet.
- Tidsramarna totalt sett är snäva för att vi ska hinna göra ett bra jobb. Vi står kvar vi den argumentationen. Men det gäller att lösa detta på bästa sätt trots tidsramarna.

"Vi har kraftsamlat"

Han tycker ändå att kritiken om att människor kan få felaktiga beslut på grund av tidpressen är orättvis:
- Vi har kraftsamlat för att få fram handläggare. I dag har vi 2 500 som ska jobba med det.
Ambitionen är att de berättigade ska få sin ersättning i slutet av januari.
Ynette Karlsson, 59, har varit sjukskriven i fem år. Hon lider av svåra smärtor på grund av diskbråck, en tarmsjukdom som gör att hon får plötslig diarré, migrän och panikångest.
Nu ska hon tvingas sälja loppismöbler.
- Det känns så svårt detta. Försäkringskassan slår på de som redan ligger, säger hon.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!