Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postlagen ska utredas – efter Postnords krav

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) kommer tillsätta en ny postlagsutredning för att se över utmaningarna som Postnord står inför. 

– Vi kommer tillsätta en postlagsutredning tidigt i vår. Den ska se över lagen i ett brett perspektiv, säger Ygeman.

Beskedet kommer efter att Postnords vd Annemarie Gardshol förklarat för både DN och Expressen att Postnord riskerar miljardförluster om inte postlagen ses över. 

– Det är min uppgift att se till att vi har en bra service i hela landet, och det är en realitet att brevmängden minskar – och kommer fortsätta att minska. Då är det rimligt att även lagstiftningen ändras, säger Anders Ygeman till Expressen. 

Gardshol har länge önskat att Postnord ska kunna dela ut brev varannan dag – något man också har kunnat göra sedan 2018. Dock gäller det endast för brev, och inte paket. 

Gardshol har även satt press på regeringen att ändra postlagstiftningen så Postnord ska få tre dagar på sig att leverera ett brev. 

– Jag skulle gärna vilja ha ett godkännande från regeringen av tredagarsleverans senast sommaren 2020, säger Gardhol till DN.

Enligt Anders Ygeman, som i sin roll som digitaliseringsminister ser över postlagstiftningen, har lagen redan börjat justeras, bland annat med nya portobestämmelser från i fjol som avsåg att kompensera Postnords för den fallande brevmängden.

Någon konkurs för Postnord är dock inget ministern ser framför sig.

– Det är egentligen inte min fråga, men det är inget jag ser i det korta perspektivet. Men jag noterar att Ibrahim Baylan (näringsminister, ansvarig för Postnord exp. anm.) och andra är överens om att farhågorna om konkurs är lite alarmistiska.

Postnord kommer även behöva vänta utöver sommaren 2020 för ett godkännande av tredagarsleveransen. I en intervju med DN hälsar Ygeman att utredningen kommer ta omkring ett och ett halvt år. 

– Nej, hon får besked om att det tillsätts en postlagsutredning. Jag får svårt att få ihop det. Det krävs en postlagsutredning för att se om det är det bästa sättet. Hon ser till bolagets bästa. Jag måste se till medborgarnas bästa och kundernas service, säger Ygeman till tidningen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!