Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

XXL skakas av flera skandaler samtidigt

Kriserna i XXL – detta har hänt.
XXL:s vd Per Sigvardsson.Foto: Pressbild
Klimataktivisten Greta Thunberg.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sportkedjan XXL har skakats av flera skandaler den senaste tiden.Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sportkedjan XXL kritiserades hårt då anställda tvingades göra armhävningar om de kom för sent.

Sedan anklagades Sverigechefen Per Sigvardsson för att ha hånat Greta Thunberg i sociala medier – vilket han förnekar.

Enligt Sigvardsson har arbetet med värdegrund nu högsta prioritet på XXL.

– Vi har gått ut med extremt tydliga riktlinjer på detta, uppger han för Expressen.

Frågorna hopar sig kring norskägda varuhuskedjan XXL.

Senaste tiden har fokus riktats mot chefen i Sverige, Per Sigvardsson, sedan det avslöjats att grova kommentarer om bland andra Greta Thunberg spridits från hans Facebookkonto.

Sigvardssons profil hånade den unga klimataktivsten, som har en aspergerdiagnos, och beskrev henne som ”så nära downs man kan komma”.

Det förekom även nedsättande kommentarer om invandrare på profilen. Som den här: ”Ge alla äggen till de stackars skäggbarnen”.

Kallade finansministern för ”häxa”

En proteststorm mot XXL:s Sverigechef bröt ut i sociala medier. Men Sigvardsson hävdar att det inte är han som skrivit nedsättande om Thunberg.

– Jag står absolut inte bakom dessa uttalanden, sade Sigvardsson.

Klimataktivisten Greta Thunberg hånades på XXL-chefens Facebook. Han hävdar att någon kapat kontot.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Någon hade kapat hans Facebookkonto och lagt ut texten, uppgav han. En polisanmälan gjordes av XXL angående intrång på Sverigechefens Facebook.

Därefter framkom att det tidigare postats fler nedsättande kommentarer från hans konto. Finansminister Magdalena Andersson kallades ”häxa” och statsminister Stefan Löfven beskrevs som ”en idiot”, enligt skärmdumpar från 2017–2019 som Aftonbladet tagit del av. 

Journalister är ”kommunister” och ”analfabeter” enligt samma profil på Facebook.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson kallades ”idiot” respektive ”häxa” i inlägg skrivna av XXL-chefen.Foto: KRISTOFER SANDBERG och ANNA-KARIN NILSSON

Sigvardsson förnekar inte han han skrev detta, men hävdar att det handlar om inlägg som formulerats i affekt och publicerades innan han fick sin mer publika ställning.

– Jag står för att jag inte gillar Magdalena Andersson och Stefan Löfven, men det är fel ordval att kalla någon för häxa. Jag har starka åsikter och sammanhanget den kommentaren publicerades i har betydelse. Det var i samband med att Magdalena Andersson presenterade bankskatten och det var något som gjorde mig irriterad, säger Per Sigvardsson till branschsajten Market. 

Vd för konkursade Top Toys

Expressen har också sökt Sigvardsson för kommentarer. I ett mejl svarar han först:

”Vi inte har några ytterligare kommentarer innan utredningen är klar och förutom polisanmälan har XXL startat en intern utredning med hjälp av en oberoende säkerhetsexpert.”

Per Sigvardsson började som Sverigechef för XXL så sent som i mars i år. Innan det var han koncernchef för danska leksaksjätten Top Toys som tvingades i konkurs, vilket ledde till att 28 svenska butiker i kedjorna BR Leksaker och Toys R Us slog igen.

Sigvardsson har tidigare bland annat varit vd på Granngården och haft chefspositioner hos Elgiganten.

Karriären har varit framgångsrik och på hans Linked in-sida är en av rubrikerna ”en naturkraft inom digital försäljning” .

Sigvardsson tjänade 2017 3,6 miljoner i lön. Han driver även två egna konsultbolag varav det ena gjorde en vinst på 771 000 kronor 2017. 

Hamnade i blåsväder direkt

På XXL fick Sigvardsson det hett om öronen omgående. Han fick svara på kritiska frågor om varför personal bestraffats med armhävningar.

Tidigare anställda avslöjade hur personalen förväntades lägga sig ner och göra armhävningar om de begått misstag, kommit för sent eller inte levde upp till förväntningarna på annat sätt. Bestraffningen skedde inför kollegerna.

Andra egensinnigheter var wc-borsten som skickades runt på morgonmötet för att påminna om städning, eller ”bomben” som gick runt på avdelningarna för att inpränta att en viss vara måste säljas inom en viss tid. Annars väntade bestraffning – med armhävningar.

En anställd som slog larm om missförhållandena på XXL berättade att hennes chef förklarade att armhävningarna var en del av kulturen på företaget.

Per Sigvardson slog tillbaka mot detta och hävdade att pennalism och trakasserier är alls inget XXL står för.

En tidigare anställd hos XXL i Sverige beskrev företagskulturen som sektliknande.

– Det kändes otroligt märkligt, som om jag hade hamnat i en sekt, berättade Jennifer Mellgren, för Expressen.

”Har givit det högsta prioritet”

Nu uppger Sigvardsson för Expressen att XXL haft möten med Handelsfacket och informerat om vilka åtgärder man gör efter armhävningsskandalen.

Denna kan sammanfattas i fyra punkter, enligt XXL-chefen:

1.  Uppdaterad policy för diskriminering och kränkande särbehandling.

2. Extremt tydliga riktlinjer på detta.

3. Möten med alla ledare i bolaget där man diskuterat igenom detta i detalj.

4. En anonym undersökning gällande dessa frågor på samtliga enheter har genomförts.

– Undersökningen visar att det inte finns något generellt problem med detta på XXL i dag, vilket jag blir glad att se, förklarar Sigvardsson.

Finns 81 XXL-butiker i Europa

XXL grundades 2001 av norrmannen Øivind Tidemandsen som fortfarande är störste ägare. Sportvarukedjan har i dag 81 butiker i Norge, Sverige, Finland och Österrike. 

2010 öppnade det första XXL-varuhuset i Sverige och numera finns 24 stycken. 

Michael Sandsjö, krönikör på branschtidningen Market, har länge följt och rapporterat om XXL. Han fick bland annat besöka företagets egen ”bootcamp” utanför Kongsvinger i Norge.

Där samlas företagets chefer för återkommande teambuilding.

Fokus ligger på att sammansvetsa och peppa gruppen.

– Jag fick en bra bild av dem där. De är väldigt tuffa mot konkurrenter och gentemot dem som vill jobba i bolaget. Det är uttalat att den som jobbar där ska kunna käka taggtråd, ungefär, säger Michael Sandsjö.

XXL:s kultur är att man ska vara beredd att göra väldigt mycket för bolaget. Stämningen kan uppfattas som ganska grabbig, menar Sandsjö.

”En stark vinnarkultur”

– I en sådan stark vinnarkultur finns de som tycker om det och som drar det för långt. De här armhävningsgrejerna och en del annat man hört är ju bara idiotier förstås, anser Michael Sandsjö.

Hans uppfattning är dock att det handlar om enskilda individer på XXL som dragit kulturen för långt, snarare än att det är centralt styrt.

Per Sigvardsson borde som ny chef statuera ett exempel som tolerant och inkluderande, menar Sandsjö i en krönika. Men XXL-chefens attityd i sociala medier, även om han själv vill göra skillnad på det som skrivits privat och ”i jobbet”, pekar i motsatt riktning.

– Att vara den personligheten i ett bolag som varit omskrivet som XXL är som att spruta bensin på elden. Han borde ha lugnare attityd när han går in i det där, säger Michael Sandsjö.

Backar i försäljning i år

2014 introducerades XXL på Oslobörsen och har sedan dess redovisat försäljningsökningar 18 kvartal i rad. Bolaget hyllades, men första kvartalet 2019 tog det stopp.

För första gången sjönk försäljningen – med tre procent. Samma period förra året ökade man med 21 procent. Börskursen har backat med 70 procent under den tiden, uppger Nettavisen. 

På den svenska marknaden är försäljningstappet dubbelt så stort – minus 6,2 procent. Enligt XXL, som trots allt redovisar ett bruttoresultat på 55 miljoner norska kronor för första kvartalet, beror nedgången bland annat på att det varit en dålig vinter med lite snö.

Dessutom förlorade företaget mycket pengar på en misslyckad Black Friday-strategi, vilket ledde till att vd:n Ulf Bjerkne lämnade sin post efter bara en månad på posten.

Fortsatt förtroende för svenska chefen

XXL-grundaren Øivind Tidemandsen säger dock att han har fortsatt förtroende för sin Sverigechef Per Sigvardsson.

Avslöjandet om hånfulla kommentarer om Greta Thunberg Facebook rubbar inte storägarens inställning.

– Nej, jag tror till hundra procent på den förklaring som Per har gett. Jag har känt honom i många år och han har mitt fulla stöd, säger Tidemandsen till Market.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!