Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

XXL tvingas tömma lagret – räkna med utförsäljning

Sportvaruhuset XXL har stora ekonomiska problem. Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sportvaruhuset XXL har stora ekonomiska problem. 

Nu planerar kedjan stor utförsäljning för att få ordning på finanserna, skriver TT. 

Aktien rasar 18 procent efter Oslobörsens öppning på fredagsmorgonen. 

Den norska sportjätten stora ekonomiska problem, skriver TT. Under januari sjönk försäljningen med 22 procent jämfört med samma månad i fjol. 

XXL planerar därför att ha en stor utförsäljning för att rädda ekonomin.

Om inte XXL lyckas stärka kassan finns en risk för att bolaget misslyckas med att möta långivarnas krav i slutet av första kvartalet, skriver TT. 

När XXL presenterade sin rapport för fjärde kvartalet (2019) redovisades en omsättning på 2,3 miljarder. Det var en minskning med nära tio procent.

”Resultatet i fjärde kvartalet 2019 är en besvikelse, och XXL fortsätter att tappa andelar på ens vår marknad inom sportvaruhandeln”, skriver bolaget i rapporten.

Enligt norska tidningen Dagbladet flaggar bolaget nu för att man kan tvingas bryta sina lånevillkor i slutet av förstakvartalet 2020.

I januari gick det fortsatt sämre än vad man räknat med. Den milda vintern är en orsak, ökande konkurrens från e-handel en annan.

XXL är en norskägd sporthandelskedja med bland annat 31 butiker i Norge och 26 i Sverige.

Även andra sportkedjor har redan börjat sälja ut sina vinterprylar. Intersport annonserar till exempel om 70 procent nedsatta priser på vissa prylar.

Stormarna kring sportjätten

Expressen har tidigare berättat om förhållandena på XXL:s varuhus i Stockholm. 

Jennifer Mellgren, 36, från Nacka i Stockholm, berättade då att hon redan under sitt första arbetspass fick veta att personalen förväntas göra armhävningar om de begår misstag eller inte lever upp till vissa förväntningar

Det stormade också kring företaget när Aftonbladet skrev att nedsättande inlägg om Greta Thunberg och invandrare hittats på den nyanställde vd:n Per Sigvardssons Facebook-sida. Två månader efter avslöjandet avgick Per Sigvardsson. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!