Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

XXL:s vd svarar: ”Fysisk bestraffning ska upphöra”

Per Sigvardsson, vd för XXL.

36-åriga Jennifer Mellgren blåste i visselpipan för att larma om vad hon upplevde som en dålig arbetsmiljö på sportkedjan XXL.

Mellgren och andra anställda vittnade om bestraffningar och hård jargong – nu svarar vd:n Per Sigvardsson på kritiken i en intervju med Aftonbladet:

– Jag gick omedelbart ut med att fysisk bestraffning ska upphöra omgående. Det är olagligt. Jag har pratat med alla ledningsenheter.

Hård jargong. Sektliknande stämning. Fysiska bestraffningar. Så beskriver anställda och tidigare anställda företagskulturen på sportkedjan XXL. 

Efter att Jennifer Mellgren, 36, anställd vid ett av XXL:s varuhus i Stockholmsområdet, berättat om sina upplevelser på företaget har flera anställda sagt sitt i intervjuer med Expressen. 

– Stämningen var sektliknande och konkurrenterna var fiender. Jag upplevde jättedålig arbetsmiljö, säger en tidigare anställd, som vill var anonym.

En annan säger: 

– På lagret fanns ingen säkerhet. Folk klättrade i hyllorna, och klev upp flera meter i luften. Det fanns ingen truck, inga stålhätteskor, inga stegar, och ingen säkerhet.

Larmade på Facebook

Jennifer Mellgren var först att larma om arbetsförhållanden, i ett inlägg på Facebook där hon bland annat skrev: 

”Det blev en kort karriär eftersom man tillämpar bestraffningar i form av armhävningar som skall utföras inför kollegorna, om man exempelvis kommer försent eller råkar säga 'kund' istället för 'gäst'”.

36-åriga Jennifer Mellgren blåste i visselpipan för att larma om vad hon upplevde som en dålig arbetsmiljö på sportkedjan XXL.

Nu svarar företagets vd Per Sigvardsson på kritiken i en intervju med Aftonbladet. På en fråga om vad han tycker om bestraffningarna i form av armhävningar säger Sigvardsson:

– Jag kan säga direkt att jag aldrig kommer att acceptera det. Jag [gick] omedelbart ut med att fysisk bestraffning ska upphöra omgående. Det är olagligt. Jag har pratat med alla ledningsenheter.

”Inte en osund kultur”

Då Sigvardsson får frågan om vad han tycker om företagskulturen på XXL säger han: 

– Det är en öppen och stark kultur men hjälpsam, öppen och framåt. Vi har en stark tävlingsanda och det är många unga människor som jobbar hos oss. Jag har precis startat på XXL och bara varit vd i två veckor. Men jag upplever inte att vi har en osund kultur.

Sigvardsson säger även att han bett om ursäkt till Mellgren och att han samlat ledningen i butiken där hon jobbar för att prata om det hon berättat om. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!