Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

XXL-chefen slutar efter misstänkta Greta-hånet

XXL har 25 butiker i Sverige. Nu söker man en ny chef.Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Per Sigvardsson slutar som Sverige på XXL efter bara några månader.
Greta Thunberg och andra kända personer hånades på facebookkontot.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Per Sigvardsson, Sverigechef för sportbutikkedjan XXL slutar omedelbart efter anklagelserna om att han hånat klimataktivisten Greta Thunberg på Facebook.

Den granskning som gjorts har inte kunnat bevisa hans oskuld.

Det uppger norska Dagens näringsliv. 

Sigvardsson har själv sagt upp sig med omedelbar verkan för att skapa arbetsro i situationen och för XXL:s bästa, uppger företaget i ett pressmeddelande, enligt Dagens näringsliv.

Per Sigvardsson tillträdde tidigare i år som Sverigechef för det norskägda bolaget XXL.

Hävdade att kontot på Facebook  kapats

I april avslöjades att Sigvardssons Facebookprofil hånat bland andra klimataktivisten Greta Thunberg, 16. I ett inlägg skrevs att Greta, som har aspbergerdiagnos, ”är så nära downs man kan komma”.

Det blev en storm av kritik mot XXL och Sverigechefen när detta framkom.

Per Sigvardsson hävdade att något kapat hans Facebookprofil och skrivit inlägget. Men senare framkom att Sigvardsson, även innan han blev XXL-chef, skrivit nedsättande kommentarer om bland andra finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. 

De kallades ”häxa” och ”idiot” av Sigvardsson som inte förnekade att han skrivit det. Däremot hävdade han att det gjorts i affekt och innan han fick den framträdande positionen i näringslivet.

Per Sigvardsson sade nyligen till Expressen att den påstådda facebookkapningen polisanmälts och dessutom utreddes det internt.

Granskningen har inte gett några svar

Nu väljer alltså Sigvardsson att sluta på XXL. I ett pressmeddelande skriver företaget:

”Per hävdar att dessa inlägg publicerats av andra och att hans konto kapats. XXL tillsatte därför en omedelbar granskning av händelseförloppet med hjälp av en extern självständig firma. Den externa granskningsrapporten kan inte slå fast hur dessa inlägg blivit publicerade eller om kontot kapats av utomstående”.

Mot den bakgrunden väljer Per Sigvardsson att omedelbart säga upp sig, avslutar XXL.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!