Anklagelserna haglar mot Swedbanks sparkade vd, utan att någon vet säkert. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TtAnklagelserna haglar mot Swedbanks sparkade vd, utan att någon vet säkert. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Tt
Anklagelserna haglar mot Swedbanks sparkade vd, utan att någon vet säkert. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Tt
"Han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om", säger Leif Gustafson till Dina Pengar. Foto: Fredrik Persson"Han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om", säger Leif Gustafson till Dina Pengar. Foto: Fredrik Persson
"Han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om", säger Leif Gustafson till Dina Pengar. Foto: Fredrik Persson

Wolfs advokat: "Han får löpa gatlopp"

Publicerad

Anklagelserna haglar mot Swedbanks sparkade vd, utan att någon vet säkert. Nu måste åklagaren lägga korten på bordet, kräver Michael Wolfs advokat.

– Han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om, säger Leif Gustafson till Dina Pengar.

Enligt uppgifter i Dagens industri på tisdagen misstänks Michael Wolf för privata insideraffärer i Oniva Online Group, ett litet bolag i finansiell knipa med lån hos Swedbank som gett banken god insyn i bolagets problem.

Men anklagelsen är ännu så länge bara ett rykte. Åklagaren tiger som muren. Ingen har delgivits misstanke, därmed vet inte Michael Wolf om det är Oniva-affärerna han utreds för.

– DI påstår att det är detta anmälan avser. Varför de gör det vet vi inte, de har heller ingen bekräftelse, säger Michael Wolfs advokat Leif Gustafson.

Har någon på Swedbank talat om vad anmälan avser?

– Nej, det kan jag dementera.

 

LÄS OCKSÅ: Wolf får inte veta vad han misstänks för

"Fullkomligt oacceptabelt"

Advokaten, som specialiserat sig på ekomål, hävdar att den rävsax hans klient befinner sig i är orimlig.

– Att man kan bli uthängd i media och inte vad anklagelsen går ut på samtidigt som en myndighet vägrar att uttala sig om vad det handlar om, det är fullkomligt oacceptabelt, säger Leif Gustafson.

Förra fredagen bröt Michael Wolf tystnaden om kaoset, och sa i Dagens industri att han själv larmat om egna affärer. Detta tillbakavisades av Swedbank på måndagen, men Leif Gustafson förklarar nu att de köp Michael Wolf talade om i fredags inte är desamma som orsakat tisdagens ryktesspridning.

Leif Gustafson har förgäves försökt få klart besked från kammaråklagare Olof Kronlund om vad det egentligen är den skandaliserade toppchefen utreds för.

 

LÄS OCKSÅ: Di: Därför anmälde Swedbank Wolf

Fått nobben av åklagaren

– Jag har pratat med åklagaren och inte fått någon uppgift, han ville inte lämna ut den uppgiften så sent som i går.

Vad är en acceptabel väntan i det här ärendet?

– Noll, tycker jag, med tanke på hur det här medialt hanteras och att han får löpa gatlopp för något han inte vet vad det handlar om. Han har ingen möjlighet att försvara sig, säger Leif Gustafson.

 

LÄS OCKSÅ: Wolf och Sundström slåss för sina miljoner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen