Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Wolf var kanske populärare än Sundström trott"

Ingen är kvar. Sundström är inte längre ordförande och Wolf är inte längre vd. Nu kommer ny kritik mot Sundströms agerande.

En strid om ära – och att slippa få skulden?

Den nedlagda polisutredningen mot Michael Wolf kastar långa skuggor över den tidigare ordföranden Anders Sundströms ansvar för Swedbankskandalerna, enligt Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

– Sundström visade på handlingskraft för att rentvå sig själv. Men det slog väldigt fel, säger han.

Den nedlagda polisutredningen mot den tidigare Swedbankchefen Michael Wolf måste ses i ljuset av Finansinspektionens pågående utredning av Swedbanktopparnas kontroversiella extraknäck, enligt Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

– Anders Sundström har ju själv lyft fram de här åren som enormt framgångsrika år. Då är frågan om Sundström tar åt sig äran för Wolfs arbete, säger Albin Rännar.

Aktiespararna anser att det var olämpligt att Wolf köpte aktier i ett bolag som Swedbank lånade ut pengarna till, även om polisutredningen nu kommit fram till att affärerna inte var olagliga.

Istället borde Wolf och de Swedbanktoppar, vars fastighetsaffärer nu utreds av Finansinspektionen, investerat sina sparpengar i någon av de fonder som banken rekommenderar sina kunder.

– Varför köpte de inte i Swedbanks dyra och såkallade aktivt förvaltade fonder, som bara slagit index en gång under de senaste tio åren, säger Albin Rännar ironiskt.

Den nedlagda polisutredningen innebär att banken är tillbaka till ruta ett i kampen att återfå förtroendet bland kunder och marknad.

– Nu har en extern granskning visat att det inte finns någon substans i uppgifterna. Följaktligen var det inte så allvarligt som det lät påskinas.

Återstår frågetecken

Istället återstår frågetecknen kring internkulturen på Swedbank.

– Visst har personer försvunnit, men finns kulturen kvar med svag intern kontroll och revisorer som inte sett något? Den oron finns kvar.

Rännar pekar på att såväl Anders Sundström som Swedbanks nuvarande ordförande Lars Idermark kände till fastighetstopparnas kontroversiella fastighetsaffärer.

– Alla förstod att fastighetsaffärerna var olämpliga. Samtidigt kletar det fast.

Albin Rännar såg Sundströms hantering av Michael Wolfs avsked som ett desperat försök av honom att rädda sig själv.

– Wolf var ett bondeoffer. Sundström visade på handlingskraft för att rentvå sig själv. Men det slog väldigt fel.

Albin Rännar konstaterar att aktien störtdök efter beskedet att Wolf fick sparken.

– Wolf var kanske populärare än Sundström trott, säger Rännar.

Anders Sundström har i ett mejl till TT förklarat att han välkomnar att åklagaren så snabbt kommit till sin slutsats.

"Jag vill understryka att beslutet att säga upp vd fattades på andra grunder än den rapportering som gjordes angående marknadsmissbruk, däremot påverkade detta tidpunkten. Anmälan till Finansinspektionen gjordes efter att banken konsulterat extern juridisk expertis", skriver Anders Sundström till TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!