Swedbanks sparkade VD Michael Wolf ska kallas till förhör. Foto: Olle SporrongSwedbanks sparkade VD Michael Wolf ska kallas till förhör. Foto: Olle Sporrong
Swedbanks sparkade VD Michael Wolf ska kallas till förhör. Foto: Olle Sporrong
Förhören gäller aktieköp som gjordes under hans tid som VD för Swedbank. Foto: Jessica Gow / TtFörhören gäller aktieköp som gjordes under hans tid som VD för Swedbank. Foto: Jessica Gow / Tt
Förhören gäller aktieköp som gjordes under hans tid som VD för Swedbank. Foto: Jessica Gow / Tt

Wolf kallas till förhör efter Swedbankhärvan

Publicerad

Swedbanks sparkade VD Michael Wolf ska kallas till polisförhör.

Det står klart sedan kammaråklagare Olof Kronlund avslöjat misstankarna mot den tidigare bankchefen.

– Min klient tycker det är skönt att han nu vet vad han misstänks för, säger advokat Leif Gustafson.

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har tidigare förklarat avskedandet av Michael Wolf med att en ''visselblåsare'' slagit larm om misstänkta oegentligheter kopplade till Wolf.

Vad misstankarna gällde uppgavs inte från bankens sida. Dagens Industri berättade dock i förra veckan att orsaken till att Swedbank anmälde sin tidigare vd var aktieköp som han skulle ha gjort i bolaget Oniva Online Group.

Michael Wolf ska 2013 och 2014 ha köpt aktier i Oniva, ett företag som ägnar sig åt internetmarknadsföring och att driva webbhotell.

Bolaget hade lån i Swedbank vilket gjorde att banken hade insyn i deras affärer.

Michael Wolf bekräftade för Dagens industri att han gjort affärerna, men förnekade samtidigt att han skulle ha haft tillgång till någon form av insiderinformation.

Wolf uttryckte också via sin advokat Leif Gustafson förvåning om misstankarna verkligen gällde affärerna med Oniva.

– Han har aldrig haft tillgång till någon insiderinformation och han har gjort en förlust på affärerna, sa advokat Leif Gustafson i förra veckan.

Kammaråklagare Olof Kronlund, ansvarig för utredningen på Ekobrottsmyndigheten, EBM, var förtegen.

Men i fredags avslöjade åklagaren misstankarna. Det skedde vid ett telefonsamtal mellan Olof Kronlund och Leif Gustafson.

– Misstankarna gäller det omskrivna företaget Oniva, bekräftar Leif Gustafson.

Gäller insiderbrott

Det påstådda brottet gäller insiderbrott där normalpåföljden är fängelse i högst två år, och vid grovt brott fängelse upp till fyra år.

Utredarna på Ekobrottsmyndigheten arbetar just nu med att gå igenom allt material som man fått från banken via Finansinspektion.

– När det är ett så här uppmärksammat fall så inleds arbetet direkt, säger Olof Kronlund.

Michael Wolf ska kallas till förhör. Exakt när är oklart. Men tidigast i slutet av den här veckan, eller nästa vecka ska ett första inledande förhör hållas.

– Min klient tycker det är skönt att han nu vet vad misstankarna gäller så att han ska försvara sig, säger advokat Leif Gustafson vars klient fortfarande förnekar brott.

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen