Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Whatsapp utsatt för israeliskt spionprogram

Wh Foto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla Whatsapp-användare uppmanas uppdatera sin app. 

Anledningen är att den kan utnyttjas av ett spionprogram som tagits fram av ett israeliskt cyberföretag, skriver Financial Times.

Med hjälp av appens samtalsfunktion kan spionprogrammet ta sig in i din telefon. 

Enligt Financial Times ligger det israeliska cyberföretaget NSO bakom programmet som ska ha riktat sig mot en brittisk advokat som ska vara huvudperson i en rättslig tvist med det israeliska företaget. 

Spionprogrammet upptäcktes tidigare i maj och på måndagen släpptes en uppdatering, skriver The Guardian. Samtliga användare uppmanas att uppdatera sin app. 

Whatsapps uppmaning: uppdatera er app

Whatsapp har uppmärksammat amerikanska polismyndigheten. I ett pressmeddelande skriver företaget: 

Attacken har alla kännetecken för ett privat företag som enligt uppgift arbetar med regeringar för att leverera spionprogram som tar över funktionerna i mobila operativsystem”. 

Vi har informerat ett antal människorättsorganisationer för att dela den information vi kan och att arbeta med dem för att meddela det civila samhället.

Kan ta del av sms och sökhistorik

NSO har förnekat anklagelserna. 

– NSO skulle inte, och kan inte, använda sin teknologi för att inrikta sig mot en person eller organisation, inklusive den här individen, säger företaget i ett uttalande till FT. 

Enligt New York Times så kan spionprogrammet hämta all data som finns på den telefon som programmet installerats på – inklusive sms, kontakter, e-post och sökhistorik. Företaget säljer sina program till den israeliska underrättelsetjänsten. 

I dag har Whatsapp drygt 1,5 miljarder användare. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!