Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KU stängde dörrarna – av rädsla för Kina

Margot Wallström, utrikesminister under tiden som mötet ägde rum.
Foto: JENS CHRISTIAN
Angela Gui, Gui Minhais dotter, kallades till mötet på Sheraton i Stockholm
Foto: PRIVAT
Gui Minhai sitter fängslad i Kina.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Rädslan för Kina fick konstitutionsutskottet, KU, att stänga dörrarna under utfrågningen av tidigare utrikesminister Margot Wallström (S).

Utfrågningen gällde UD:s hantering av den tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt och fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

– Vi har att göra med dom som lyssnar väldigt noga på det här och är beredd att utnyttja det. Jag vill inte göra något som riskerar att Gui Minhai får lida för det vi gör, sa Wallström under den öppna delen av KU-förhöret.

Det rådde ingen tvekan om vilka ”dom” var när den tidigare utrikesministern vid flera tillfällen vädjade till KU om att få redogöra för detaljer kring Kina-ärendet bakom stängda dörrar i utskottets egna avlyssningssäkra möteslokal och inte i den gamla förstakammarsalen där utfrågningen inleddes inför öppna dörrar i direktsänd tv.

Efter en timmes KU-förhör fortsatte också utfrågningen bakom stängda dörrar. Huvudskälet – utan att det sades i klartext – var att man vill förhindra att den fängslade svenske bokförläggaren ska drabbas av ytterligare problem i det kinesiska fängelset. 

Under den offentliga delen av KU-förhöret sa Margot Wallström, S, att endast en tankeläsare hade kunnat förstå vad Sveriges dåvarande ambassadör i Kina planerade.

Händelserna på Sheraton i Stockholm kom som en total överraskning, sa Wallström.

Margot Wallström inledde utfrågningen med att konstatera att händelserna som ska diskuteras i dag är ”så osannolika att de förstås väcker frågor”.

Anna Lindstedt och Angela Gui lämnar mötet på Sheraton. Bilden hämtad från Säkerhetspolisens utredning.

Anledningen till utfrågningen är det uppmärksammade möte som Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, ordnade med kinesiska affärsmän om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Endast en tankeläsare

Mötet hölls på ett hotell i Stockholm i januari 2019. Närvarade gjorde också Gui Minhais dotter, Angela Gui som flugit från London. UD har sagt att departementet inte kände till att ambassadören var i Sverige och ännu mindre att hon arrangerade det aktuella mötet.

Frågan för Margot Wallström har kommit att kretsa kring vad hon och UD kände till på förhand och om mötet på så sätt hade kunnat avstyras.

Enligt den tidigare utrikesministern var det omöjligt att förstå vad ambassadören planerade, trots att ett mejl skickades från ambassadören till UD om att det fanns en öppning för ett sådant möte. Wallström påpekar att mejlet var allmänt hållet och inte innehöll någon information om var, när, hur och vilka som skulle delta.

– Jag tror att det bara är en tankeläsare som hade kunnat förstå det.

Expressen har tidigare avslöjat att det gick månad efter månad innan Anna Lindstedt till slut kallades hem på grund av att hon hade blivit alltför personligt engagerad i fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

UD:s instruktioner och styrning var tydlig om att avdelningen i Stockholm sköter kontakterna med Angela Gui, inte ambassadören. När mötet blev känt för UD kallades ambassadören hem.

– Dåligt omdöme kan inte instruktioner hjälpa mot. Vi fortsätter att spekulera i vad motiven var, men så här blev det. Det som var viktigt för oss var att minimera skadan, säger Wallström.

”På vems initiativ?”

Centerns Linda Modig, som, var den hårdaste frågeställaren, pressade Wallström på flera punkter i den offentliga delen av utfrågningen.

– På vems initiativ och mot vilken bakgrund som UD inledde den här dialogen våren 2018 om att ambassadörens uppdrag skulle avslutas i förtid? Vem initierade det?

Centerns Linda Modig under utfrågningen av tidigare utrikesministern Margot Wallström i KU om fallet Gui Minhai och Anna Lindstedt.
Foto: RIKSDAGEN
Linda Modig (C) var den som kom med de hårdaste frågorna till tidigare utrikesministern Margot Wallström under utfrågningen av Gui Minhai-ärendet i KU.
Foto: RIKSDAGEN

Modig ifrågasatte tydligheten i UD:s återkoppling till Anna Lindstedt i Gui Minhaiärendet under processen innan kraschen i form av mötet på Sheraton.

– Det finns en diskripans mellan de svar som utrikesministern ger i dag, svar som UD ger i sin PM och de uppgifter som till exempel UD:s personalchef och chefen för konsulära enheter har gett i domen beträffade hur tydligt det var, att det var just hennes agerande i fallet Gui Minhai som ledde fram till det här, sa Modig och syftade på förflyttningen.

Wallström svarade med att det ”fanns ingen otydlighet” när det gällde vem och hur fallet Gui Minhai skulle skötas.

- Det var tydligt att handläggning av det här ärendet inte var ambassadens ensak, svarade Wallström.

Åtalades för brott

Ambassadör Lindstedt blev därefter misstänkt för brott mot rikets säkerhet, åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, men friades i Stockholms tingsrätt i juli 2020.

– Om UD hade tillfrågats om lämpligheten att hålla ett sådant möte hade vi sagt nej, säger Wallström.

Wallström sade förra sommaren att hon inte ångrar någonting. UD:s interna utredning fortsatte trots den friande domen men slutade med att ambassadören fick ett nytt jobb. Några åtgärder blev det inte.

Se också:

Här vittnar Gui Minhais dotter om hoten inför kanadensiska politiker – undviker Huawei-telefoner.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!