Det första Ikea-varuhuset under konstruktion i Marocko. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/TTDet första Ikea-varuhuset under konstruktion i Marocko. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/TT
Det första Ikea-varuhuset under konstruktion i Marocko. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/TT
Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda. Foto: Sven LindwallSverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda. Foto: Sven Lindwall

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda. 

 Foto: Sven Lindwall

Wallström ändrar sig – Ikea får grönt ljus

Publicerad

Den svenska regeringens planer på att erkänna Västsahara ledde till att Marockos myndigheter stoppade Ikeas varuhus utanför Casablanca.

Men nu när utrikesminister Margot Wallström (S) ändrat sig får Ikea grönt ljus för sin storsatsning i Marocko, uppger Morocco World News.

– Vi är glada att höra att alla dokument nu är på plats, säger Kaisa Lyckdal, kommunikationsspecialist på Inter Ikea Systems.

I september stoppades Ikea från att öppna sitt första varuhus i Marocko av landets myndigheter.

Som officiell orsak angavs att varuhuset saknade tillstånd, men beslutet uppfattades som en protest mot Sverige dåvarande planer på att erkänna Västsahara.

I oktober samlades tusentals upprörda demonstranter i Rabat för att protestera med de svenska planerna att erkänna Västsahara - manade till bojkott av svenska företag och varor.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea stoppas från att öppna nytt varuhus

 

Det marockanska kungahuset skickade även en politisk delegation för att föregripa Sveriges planer på att erkänna Västsahara.

Men i förra månaden kom nya besked från utrikesminister Margot Wallström.

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda.

Dessutom är det en fråga för FN hävdade Margot Wallström i en kommentar:

– Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning.

I torsdags kom svaret från Marocko.

Ikea får tillstånd - med omedelbar verkan - att öppna sitt första varuhus Marocko.

Varuhuset ligger i Zeneta, utanför Casablanca, skulle egentligen ha slagit upp dörrarna den 29 september i fjol.

Ikea har enligt den marockanska tidningen Morocco World News investerat 40 miljoner euro i Zeneta-varuhuset - den första av fem planerade anläggningar i landet.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea förlorar namntvist i Indonesien

 

Beslutet att tillåta Ikea att öppna sina varuhus i Marocko kommer efter det att relationerna mellan Marocko och Sverige har återgått till de normala, skriver Morocco World News.

– Vi är glada att höra att alla dokument nu är på plats, så att vår franchisetagare i Marocko snart kan öppna dörrarna för de marockanska kunderna, säger Kaisa Lyckdal, kommunikationsspecialist på Inter Ikea Systems, till Dina Pengar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen