Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallenberg i samtal om Gui Minhai med Kina

Uppgifter i förhöret med den åtalade tidigare ambassadören.
Finansmannen Jacob Wallenberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Svenske bokförläggaren Gui Minhai.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT

Fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai togs upp i ett samtal Jacob Wallenberg hade med Kinas vice premiärminister. 

Detta slås fast i förhörsprotokoll med den åtalade före detta svenska ambassadören i Kina, Anna Lindstedt, skriver SvD.

I ett förhör med Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt berättar hon att många olika svenska företrädare, som kommit på besök till Kina, tagit upp fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med företrädare för kinesiska toppolitiker.

”Vi har exempelvis haft besök av både svenska ministrar, statssekreterare och andra företrädare på hög nivå och samtliga har tagit upp det här ärendet, i princip samtliga. Vi har i alla fall förordat det både från UD:s sida och ambassadens sida”, säger Anna Lindstedt enligt en utskrift av förhöret i förundersökningen, som SvD tagit del av.

Den tidigare ambassadören berättar vidare:

”Även svenska affärsmän på plats, och det kan vara chefen för Ericsson, det kan vara chefen för Scania, det kan vara chefer för andra stora svenska företag.”

Jacob Wallenberg lyfts fram i förundersökningen

I första hand lyfter Anna Lindstedt fram Jacob Wallenberg. Han är den enda företagstoppen hon namnger i förundersökningen.

”Jacob Wallenberg har besökt, är ofta i Kina, och har besökt både Shanghai och Peking många gånger och flera gånger under min tid...”, konstatera hon.

”Han gjorde ett besök för inte så länge sedan när han träffade vice... vice premiär, motsvarande vice premiärminister, och också tog upp våra relationer, inklusive det här fallet.”

Familjen Wallenbergs talesperson Oscar Stege Unger vill till SvD vare sig bekräfta eller dementera att Jacob Wallenberg tagit upp Gui Minhais fall.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!