Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallenberg-arvtagarna som tar plats i imperiet

Foto: SVEN LINDWALL
Andrea Gandet, syster till Jacob och Peter Jr Wallenberg, med sina döttrar Stephanie och Sophie. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG MEDIABILD.NU / PATRIK C ÖSTERBERG MEDIABILD.NU
Martina Wallenberg. Foto: RICKARD KILSTRÖM/KONTINENT / RICKARD KILSTRÖM/KONTINENT
Fred Wallenberg. Foto: Linked in profil
Jacob Wallenberg Jr. Foto: Linkedin profil
Lovisa Cavalli Wallenberg Foto: Linkedin

Här är nästa generation Wallenberg.

Nio av cirka 30 arvtagare i den sjätte generationen har fått positioner i Wallenbergs stiftelser, enligt SR:s granskning.

Nu har unga kvinnor som Martina Wallenberg, Stéphanie Gandet och Lovisa Cavalli Wallenberg tagit plats i styrelserummen.

Familjen Wallenbergs är sedan flera generationer Sveriges mest framträdande finansfamilj med starka intressen i mäktiga Investor.

Bolaget styr betydande delar av den svenska ekonomin och påverkar miljoner anställdas liv genom storägande i jättar som SEB, Ericsson, Saab, Electrolux, ABB, Astra Zeneca och Atlas Copco.

Familjen Wallenberg kontrollerar Investor genom sina stiftelser. Det är här makten sitter.

Sedan Peter Wallenberg avled 2015 har imperiet rattats av bröderna Jacob och Peter Jr ihop med kusinen Marcus Wallenberg.

Behov av föryngring

Men behovet av föryngring är tydligt, liksom en rimligare könsfördelning av makten i Wallenbergsfären.

Jacob Wallenberg är 63 år, Peter Jr har fyllt 60 och Marcus blir 63 i i september.

2016 påbörjades att arbete med att slussa in nya ”påläggskalvar” som suppleanter i stiftelserna. Det var sex Wallenbergare födda på 80-talet. Bland andra tjejerna Lovisa, Elsa och Martina Wallenberg samt Stéfanie Gandet, dotter till Jacob och Peters Wallenbergs syster Andrea Gandet.

– Det har funnits ett arbete från femte generationen i familjen Wallenberg under fem-sex år om att ge medlemmarna i sjätte generationen i familjen Wallenberg chans att lära sig om familjen och de verksamheter som är kopplade till familjen, inklusive att sitta som suppleant eller få en möjlighet att förstå styrelsearbete, säger Oscar Stege Unger, direktör på Wallenbergstiftelserna till SR.

Två av de sex ”påläggskalvarna” blir nu ordinarie styrelsemedlemmar. Det är Stéfanie Gandet, 34, och Martina Wallenberg, 30, som fått chansen, enligt SR. Martina Wallenberg  är dotter till Axel Wallenberg som var son till Peters bror Marc.

– Att två kvinnor nu flyttas upp är signalpolitik som visar att det mycket väl kan hända att det blir ett matriarkat här, säger Ronald Fagerfjäll, ekonomijournalist och författare som följt släkten Wallenberg under 45 år, till DiTV. 

Jacob Wallenbergs dotter

Jacob Wallenbergs dotter Lovisa Cavalli Wallenberg, född 1988, jobbar med marknad och kommunikation på Investorägda Permobil, en av världens största leverantörer av elektriska rullstolar. Hon sitter även i styrelsen för Marcus Wallenbergs stiftelse för utbildning i internationellt industriellt företagande.

Ytterligare två Wallenbergare ur den sjätte generationen har slussats in i stiftelserna och det är Fred Wallenberg, 29, och Jacob Jr Wallenberg, 27. De är söner till Marcus respektive Jacob Wallenberg.

Fred har bland annat jobbat som investeringsanalytiker på Investors kontor i New York.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!