Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo och Geely går ihop – och börsnoteras dubbelt

Såhär lät det förra veckan när Volvo Cars vd Håkan Samuelsson intervjuades i Di TV om Q4-rapporten och framtiden.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Thomas Johansson/TT / Thomas Johansson
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet

Volvo Cars och kinesiska Geely Automobile kan gå samman, skriver bolagen i ett pressmeddelande. 

Det betyder att biltillverkaren nu kan börsintroduceras – dubbelt.

En arbetsgrupp har tagits fram för att presentera ett förslag under 2020.

– Jag tror aktien i så fall också kommer att locka många privatsparare, kanske inte minst rent känslomässigt, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Kinesiska Geely Automobile är redan börsnoterad på Hongkongbörsen och avsikten är att den sammanslagna koncernen även ska noteras på Stockholmsbörsen. 

Sammanslagningen skulle accelerera den finansiella och teknologiska synergierna mellan företagen, uppger man.

”Kombinationen som övervägs skulle ha omfattningen, kunskapen och resurserna för att vara ledande i den pågående omvandlingen av bilindustrin”, skriver man i ett pressmeddelande. 

Samuelsson ska leda arbetsgruppen

Volvo Cars största ägare är sedan tidigare Zhejiang Geely Holding.

Volvo Cars opch Geely ska nu skapa en gemensam arbetsgrupp som ska få i ansvar att förbereda ett förslag bolagets respektive styrelse. Arbetsgruppen ska ledas av Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

”Intention är att behålla den distinkta identiteten av varje varumärke Geely, Volvo, Lynk & Co och Polestar. Avsikten är att den sammanslagna verksamheten kommer att vara noterad i både Hongkong och i Stockholm för att den ska få tillgång till kapitalmarknaderna”, skriver personbilstillverkaren i pressmeddelandet.

Arbetet kommer att vara slutfört under 2020, hoppas bolaget.

Det har länge spekulerats på temat om och när personbilstillverkaren Volvo Cars ska in på börsen. Efter ett antal starka år bedömer man uppenbarligen att tiden är mogen.

Ekonomen Frida Bratt tror att det kan bli en populär aktie både bland småsparare och institutioner.

”Kan locka rent känslomässigt”

– Det som många sett fram emot ser nu ut att till slut bli verklighet, och jag tycker att mycket talar för att det blir en notering även i Stockholm. Här drar starka institutionella placerare. Jag tror aktien i så fall också kommer att locka många privatsparare, kanske inte minst rent känslomässigt.

Traditionellt brukar intresset för nyintroduktioner där bolaget har kända produkter väcka stort intresse, konstaterar Bratt:

– Varumärket Volvo är superstarkt och omtyckt. Men mycket hänger förstås på värderingen. Skulle Volvo Cars noteras ensamt skulle prislappen sannolikt bli mycket hög, kanske delvis för att bolaget vid sidan av ett bolag i fordonsindustrin också lär ses som en techaktie. Nu blir det en samnotering med Geely, lite att jämföra med hur spararna fick Scania i Traton-förpackning.

TV: Här provkör vi Volvos nya superelbil.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!