Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo fick statligt stöd – delar nu ut miljarder

Analytikern om Volvos aktieutdelning: "Inte helt oväntat"
Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo AB.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN
Volvo lastbilars aktieägare får dela på 49 miljarder kronor.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL

Under fjolåret fick lastbilstillverkaren Volvo AB statligt stöd för att klara sig i pandemin.

Nu delar företaget ut 49 miljarder till ägarna.

Lastbilstillverkaren AB Volvo var ett av alla företag som fick dra ned på verksamheten när pandemin svepte över världen 2020. 

AB Volvo mottog en miljard kronor för att permittera sina arbetare, vilket bolaget berättat för DN. Nu meddelar bolagets styrelse att man vill dela ut motsvarande 19 miljarder kronor till aktieägarna, utöver de redan aviserade 30 miljarderna.

– Styrelsen anser att Volvokoncernens förbättrade lönsamhet och förmåga att hantera lågkonjunkturer samt starka finansiella ställning möjliggör en utdelning av likviden från försäljningen av UD Trucks till aktieägarna, säger AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Inga pengar har krävts tillbaka

Samtidigt har Tillväxtverket, myndigheten som administrerar permitteringsstödet, begärt tillbaka stödpengar från bolag som gjort aktieutdelningar. 

Myndighetens pressansvarige Niklas Kjellberg säger till Aftonbladet att det inte skett i AB Volvos fall. Orsaken är att utdelningarna sker under 2021, mer än sex månader efter bolagets stödperiod.

Maktspelet i Volvo: Insidern om topparnas misslyckade storaffärer

En ny bok ger en inblick bakom kulisserna

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!