Volvo Cars nära notering – och vd:n på väg bort

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vd Håkan Samuelssons kontrakt går ut 2020.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo Cars närmar sig en börsnotering, rapporterar Dagens industri

Samtidigt uppger källor för tidningen att vd Håkan Samuelsson lämnar posten 2020 – och det finns ingen självklar efterträdare.

Senaste veckan har arbetet med att bearbeta institutioner och fonder som kan investera i Volvo Cars vid en börsnotering i Stockholm gått på högvarv, enligt Di. 

Företagets vd Håkan Samuelsson har personligen deltagit i samtal och har då tryckt på betydelsen för Sverige att bolaget noteras på just Stockholmsbörsen.

– Volvo Cars roadshow är i full gång nu. Det är full satsning, säger en källa till Di. 

Enligt uppgifter till tidningen kommer det att hållas avgörande möten där höga företrädare för Geely deltar i helgen som kommer.


Håkan Samuelssons kontrakt går ut

Men något som kan komplicera saken för investerare när de värderar Volvo Cars är att vd Håkan Samuelsson kommer att sluta som vd endast cirka ett år efter en eventuell notering när hans kontrakt löper ut 2020, såvida inget väldigt oförutsett händer, enligt källor till Di.  

Han fyller 68 nästa år och hans befintliga kontrakt löper ut 2020, men enligt en intervju med Financial Times 2017, har det funnits förhoppningar bland potentiella investerare om att den rutinerade och framgångsrike företagsledaren ska fortsätta leda Volvo efter 2020.

Brist på efterträdare negativt

Förutom att Håkan Samuelsson nu väntas sluta bedömer Di:s källor att det inte finns någon efterträdare internt.

– Att vd väntas sluta kort tid efter noteringen och det inte finns en efterträdare är självklart negativt för värderingen av bolaget. Samtidigt kommer en börsnotering av Volvo Cars på en västerländsk börs att underlätta för bolaget att rekrytera ett riktigt tungt namn externt, säger en källa till Di. 

På företagets pressavdelning vill de inte svara på frågan när under 2020 som Håkan Samuelssons kontrakt löper ut. 


Behöver 40 miljarder kronor

Den allra största delen av de aktier som ska säljas vid en börsnotering är nyemitterade aktier.

– Kineserna är långsiktiga. De går inte till börsen för att sälja aktier. De gör det för att ta in kapital för att finansiera Volvos framtidsinvesteringar och för att ha tillgång till kapitalmarknaden om det i framtiden uppstår kapitalbehov på grund av till exempel dåliga tider, säger en källa till Di.

En annan källa säger till tidningen att Volvo Cars behöver ett kapitaltillskott på i storleksordningen 40 miljarder kronor för att finansiera sina stora framtidssatsningar. Det nya kapitalet ska, enligt källor, användas för att investera i utvecklingen av elbilar, batteriteknik, teknik för självkörande bilar och it-system. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!