Volvo återkallar 30 000 personbilar i Sverige på grund av ett okänt fel på bränslemätaren. Foto: David JakobssonVolvo återkallar 30 000 personbilar i Sverige på grund av ett okänt fel på bränslemätaren. Foto: David Jakobsson
Volvo återkallar 30 000 personbilar i Sverige på grund av ett okänt fel på bränslemätaren. Foto: David Jakobsson
Tankmätaren kan visa att det finns gott om bränsle när det i själva verket är tomt. Foto: David JakobssonTankmätaren kan visa att det finns gott om bränsle när det i själva verket är tomt. Foto: David Jakobsson
Tankmätaren kan visa att det finns gott om bränsle när det i själva verket är tomt. Foto: David Jakobsson

Volvo återkallar 30 000 bilar – fel på mätare

Publicerad

Volvo återkallar 30 000 personbilar i Sverige på grund av ett okänt fel på bränslemätaren.

Bilarna kan få bränslestopp – utan förvarning.

– Ja, det stämmer att vi återkallar bilarna, säger Stefan Elfström, kommunikatör på Volvo.

Omkring 30 000 Volvobilar i Sverige dras tillbaka. Det meddelar biljätten på onsdagskvällen.

Bland modellerna som återkallas finns de populära S60, V70 och XC70, som Aftonbladet var först att berätta.

– Ja, det stämmer att vi återkallar bilarna. Det är kring 30 000 fordon som berörs, säger Stefan Elfström, kommunikatör på Volvo, till Expressen.

Han fortsätter i ett mejl:

"Volvo återkallar bilar i 60-, 70- och 80-serierna med 5-cylindrig dieselmotor, årsmodell 2015 (delvis) och 2016."

Anledningen till att man återkallar bilarna är ett fel med tillförseln av bränsle som gör att bilen kan få motorstopp utan förvarning.

 

LÄS MER: Volvo återkallar 10 000 lyxbilar

 

Volvo: Kommer åtgärdas

Tankmätaren kan alltså visa att det finns gott om bränsle när det i själva verket är tomt.

"Återkallelsen beror på att man funnit ett fel med bränsletillförseln till motorn, vilket kommer att åtgärdas genom en uppdatering av motorstyrningsenheten", skriver han vidare.

Så sent som i augusti i år återkallade Volvo kring 10 000 bilar på grund av ett fel med krockkuddarna i lyxmodellen XC90.

Krockkuddarnas så kallade sidokrockgardin kom i vägen för en panel när krockskyddet skulle blåsas upp. Det gjorde i sin tur att passagerare längst bak i bilen blev sämre skyddade.

Ett liknande problem med samma modell rapporterades i våras.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen