Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Volvo anklagas för korruption i Colombia

Colombias huvudstad Bogotá ska få 700 nya Volvobussar.

Men borgmästaren uppges ha ett nära band till det svenska bolaget – och upphandlingen anklagas nu för att vara korrupt, rapporterar Ekot.

– Jag vet att det funnits någon typ av reklamfilm där han syntes men då var han inte politiskt vald, säger Volvos presschef Helena Lind.

Det är Bogotás borgmästare Enrique Peñalosa som ska ha medverkat i en reklamfilm för Volvos bussystem BRT, som marknadsförs som ett billigare alternativ till tunnelbana. Borgmästarens transportsekreterare ska också ha arbetat för Volvos utvecklingsstiftelse, enligt Sveriges Radios Ekot.

När Volvo nu har fått en order på 700 bussar till staden menar kritiker att upphandlingen utformats till det svenska bolagets fördel.

Enligt oppositionspolitikern Manuel Sarmiento handlar det om misstänkt korruption. 

– Stora delar av upphandlingen utformades på ett sätt som gjorde Volvo till den enda möjliga vinnaren, säger han till Ekot.

Volvo anklagas för korruption efter bussaffär i Colombia

Han är också kritisk till att bussarna som har köpts in från Volvo har lägre miljöstandard än vad som krävs när Sverige och andra EU-länder köper in nya bussar.

Borgmästaren tillbakavisar uppgifterna och Volvos presschef Helena Lind säger till Ekot att bolagets band till Peñalosa inte har påverkat upphandlingen:

– Nä, detta är en upphandling som har skötts affärsmässigt och det har gått helt korrekt till. Jag vet att det funnits någon typ av reklamfilm där han syntes men då var han inte politiskt vald utan figurerade i form av expert på urbana transporter, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!