Volvo-ägaren har bolag i skatteparadis

Volvos vd Martin Lundstedt kommenterar kvartalsrapporten.
Geelys ägare Li Shufu.
Foto: WU WEI / AP XINHUA
Tre bolag ägs via skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna, avslöjar SVT.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

I Geely-koncernen, som äger Volvo, finns tre bolag som ägs via skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna, avslöjar SVT.

– Djupt problematiskt, säger riksdagsledamoten Ola Möller (S) till SVT.

Bakom Volvo Cars finns i dag en snårig ägarstruktur. Men där återfinns tre bolag som är registrerade i Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna – kända som kontroversiella skatteparadis.

Alla tre företagen kontrolleras av Li Shufu, huvudägare till Volvo och Geely. Hans ägande kontrolleras genom företaget Proper Glory Holding som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna, skriver SVT.

Det bolaget ägs i sin tur av ett annat bolag som är registrerat i samma land och av Volvos kinesiska moderbolag, Zhejiang Geely Holding.

– Jag tycker det är djupt problematiskt att ägare av svenska företag väljer att placera sig i skatteparadis, säger riksdagsledamoten Ola Möller (S) till SVT.

Fått statligt stöd

Att Volvo Cars fick en halv miljard i permitteringsstöd under pandemin – samtidigt som bolaget gick med 13 miljarder kronor i rörelsevinst för första halvåret – gör det extra allvarligt.

– När man har fått offentliga stöd är det ju extra viktigt att man hela tiden är fullt transparent hela vägen bak. Skattepengar som vi har betalt till Volvo kan hamna hos kinesiska staten. Vi vet inget om det, säger Ola Möller till SVT.

I ett mejlsvar skriver Geely Sveriges presskontakt att ”som en multinationell företagsgrupp verksam över stora delar av världen följer vi alltid de lagar och regler som gäller på respektive marknad. Vi har också en tydlig och transparent process kring detta”.

Di:s analytiker Magnus Dagel kommenterar veckans aktie.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!