Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volkswagen köper tillbaka bilar

VW-gruppens marknadsandel sjönk med 0,8 procentenheter till 25,1 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året, skriver Dagens Industri. Foto: Sean Gallup
VW-gruppen ska nu erbjuda kunder i Europa att sälja tillbaka manipulerade bilar till biltillverkaren. Foto: Sean Gallup

Volkswagen ska köpa tillbaka bilar från kunder i Europa som drabbats av biltillverkarens utsläppsfusk. På så sätt hoppas VW kunna minska tappet av marknadsandelar.

VW-gruppens marknadsandel sjönk med 0,8 procentenheter till 25,1 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året, skriver Dagens Industri. Försäljningen av Volkswagen, Audi, Skoda och Seat sjönk med 0,5 procent till nära 277 000 bilar, enligt ny statistik från branschorganisationen ACEA.

Tappet kommer efter att VW avslöjats med att manipulera utsläppsvärden på 11 miljoner dieselbilar.

 

LÄS OCKSÅ: Volvo V60 undersöks när VW-härvan växer

 

VW-gruppen ska nu erbjuda kunder i Europa att sälja tillbaka manipulerade bilar till biltillverkaren. Om utsläppsvärdet är 10 procent högre än vad som uppgetts vid köpet ska VW-gruppen köpa tillbaka bilarna för marknadsvärde.

– Vi tror att kunderna kanske vill lämna tillbaka bilarna, säger en talesman för Volkswagen till Financial Times.

 

LÄS OCKSÅ: App individanpassar din bilförsäkring


VW har satt av 19 miljarder kronor till återköpen, vilket inte kommer att räcka om alla 800 000 manipulerade bilar som sålts i Europa ska köpas tillbaka. Men VW räknar med att många bilar ligger under 10-procentsgränsen.

De kunder som drabbats av avgasfusket i USA har i stället erbjudits presentkort till ett värde av 1 000 dollar, cirka 9 500 kronor. VW har avsatt 60 miljarder kronor för kompensation för de manipulerade utsläppsvärdena i USA.

 

LÄS OCKSÅ: Annika Falkengrens tyska styrelse sågas


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!